Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Autor

U ponedjeljak, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Županica Sonja Borovčak podsjetila je da

p_697646barisic.jpg
U ponedjeljak, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Županica Sonja Borovčak podsjetila je da su ove godine Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, čiji je protokol Hrvatska ratificirala u kolovozu.

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana osoba s invaliditetom je u znaku punog i ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom u sferi zapošljavanja, što je izuzetno važan element u njihovoj integraciji. Županica je, čestitajući ovaj dan, istaknula kako je on dobar povod da se još jednom skrene pažnja na potrebu rješavanja brojnih problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom, kao i davanje podrške i poduzimanje svih aktivnosti koji bi doprinjele njihovoj dobrobiti i pravima.

Krapinsko-zagorska županija ima najveći postotak osoba s invaliditetom u Hrvatskoj – prema posljednjim statističkim podacima riječ je o 13 posto, što je razlog više da se cijela zajednica intenzivno uključi u niz predviđenih mjera – fizičkoj dostupnosti svih objekata, alternativnim oblicima skrbi, osiguravanje uvjeta za uključivanje djece u redovni sustav obrazovanja, plan profesionalne rehabilitacije, senzibilizacija društva i niz drugih.

Važnu ulogu svakako imaju udruge invalida, odnosno udruge osoba s posebnim potrebama čiji je rad Županija financijski potpomagala i ove godine. Temeljem natječaja u sustavu je obuhvaćeno 11 udruga, zajednica i društava, za čiji je rad u ovoj godini iz županijskog proračuna izdvojeno 181.000 kuna.

Uz sredstva po natječaju, istaknula je županica Sonja Borovčak, financijski se pomagao i niz drugih aktivnosti i programa – poput različitih prijevoza, rehabilitacije, kao i plaća djelatnika Udruge slijepih.

U 2007. godini Krapinsko-zagorska županija je ukupno za natječaj i spomenute druge programe i potrebe izdvojila 287.000 kuna, a podsjetimo da je koncem prošle godine tiskan i prvi županijski Vodič kroz Krapinsko-zagorsku županiju za osobe s invaliditetom, kao informativni vodič kroz sve gradove i općine s naznakama o pristupačnosti objektima, znamenitostima, institucijama i dr.

Zagorje.com
NAjčitanije