Mesić danas u Humu na Sutli

Autor

Časni gost na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana općine Hum na Sutli travnja bit će Stjepan Mesić, predsjednik Rep

mesic1.jpg

Časni gost na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana općine Hum na Sutli travnja bit će Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske.

Obećao je to građanima te pogranične općine prije svega u znak zahvalnosti, budući da je za njega glasovalo čak 81,34 % humskih birača.

Prema predloženom programu njegova boravka u Humu na Sutli predsjednik Mesić će nakon dobrodošlice i razgovora sa županijskim i općinskim čelnicima posjetiti Vetropack Stražu, pustiti u rad vodoospkrbni podsustav Kostel-Klenovec, otvoriti novi proizvodni pogon BDF Servisa unutar zone malog gospodarstva Drajža, te prisustvovati druženju sa tridesetak bračnih parova koji su u protekle četiri godine proslavili zlatni pir ili 50 godina braka.

Općina Hum na Sutli ima se, prema riječima općinskog načelnika Božidara Brezinščaka Bagole, zaista čime podičiti Predsjedniku.

Pušta se u rad vodoopskrbni podsustav Kostel-Klenovec, koji pokriva osam sela u istočnom i središnjem dijelu općine, čija izgradnja je započela prije tri godine, a vrijedna je preko 12 milijuna kuna.

Modernizirana je i asfaltirana sutlanska cesta duga 8 kilometara i vrijedna 8 milijuna kuna. Potkraj 2002. donijeta je odluka da se iz općinskog proračuna izdvaja za svako novorođeno dijete na području općine 1.000 kuna. Sredinom 2003. od Hrvatskih cesta je kupljena zgrada za buduću općinsku vijećnicu.

Ujesen 2003. za 100% su povećane učeničke i studentske pripomoći, tako da za učenike iznose 300 a za studente 500 kuna mjesečno.

Potkraj 2003. donijeta je odluka da se iz općinskog proračuna isplaćuju poticaji za kupnju voćnih sadnica (10 kuna po sadnici); za kupnju čokota vinove loze (7 kuna po čokotu); za umjetno osjemenjivanje krava (100 kuna po kravi); za povećanje stočnog fonda (500 kuna po junici nakon prvog pripusta); za osjemenjivanje krmača (100 kuna po krmači); te za razvoj pčelarstva (50 kuna po košnici).

Sredinom 2004. započela je izgradnja novog nogometnog igrališta, pošto je staro pripalo Republici Sloveniji (zajedno s ribnjakom i s nekoliko stambenih objekata), vrijedna preko 3 milijuna kuna.

Tijekom četverogodišnjeg mandata asfaltirano je sedam i pol kilometara općinskih cesta u vrijednosti od 2.743.000 kuna; sanirane su postojeće ceste, bankine, grabe i jarkovi u vrijednosti od 510.000 kuna; sanirana su klizišta u vrijednosti od 220.000 kuna, na neasfaltirane ceste dovezeno je kamenog materijala u vrijednosti od 230.000 kuna; za zimsko čišćenje prometnica utrošeno je 690.000 kuna, te za izgradnju javne rasvjete 290.000 kuna.

Sredinom 2004. započelo se s pripremama za izgradnju drugog vodoopskrbnog podsustava Harina Zlaka-Hum na Sutli koji će pokriti preostali dio općine.

Izgradnja tog podsustava teška je predvidivo 27 milijuna kuna, a njen završetak predviđen je u 2009. godini, kad će se spajanjem obaju podsustava u jedinstveni vodoospkrbni sustav općine Hum na Sutli dugoročno rješiti snabjevanje pitkom vodom za sve stanovnike ove izrazito pogranične općine.

U jesen 2004. naručena je i plaćena projektna dokumentacija za sortirnicu iskoristivog komunalnog otpada, naručena je izrada studije za Zonu malog gospodarstva Drajža te projektna dokumentacija za industrijsku cestu unutar spomenute zone.

Općina Hum na Sutli bila je u nekoliko navrata prekogranični partner susjednim slovenskim općinama kod prijavljivanja na natječaje Europske unije, a početkom 2005. sama je prijavila prekogranični projekt Turistička revitalizacija i revalorizacija Sutlanskog jezera na raspisani netječaj u okviru Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska do 2006.


NAjčitanije