Meteorolog: 'Pod utjecajem smo toplinske peke, no uskoro slijedi veliki pad temperature!'

Autor zagorje.com
vruće sunčano toplinski val prognoza ljeto

Nastavljamo s vrućim kolovozom, a ljeto 2024. godine ući će u povijest kao jedno od najtoplijih u Hrvatskoj

Na vrhuncu smo toplinskog vala koji je, osim naše zemlje, zahvatio veći dio Balkanskog poluotoka pa se temperature u nekim mjestima približavaju 40 Celzijevih stupnjeva. Ipak, promjena vremena, koja će donijeti kratkotrajno olakšanje, na vidiku je, piše Jutarnji list.

- Mi smo pod utjecajem "toplinske peke", odnosno termobaričkog grebena, izražene vrele zračne mase koja se proteže od sjeverne Afrike do našeg područja, a zaobilazi je mlazna struja koja zadržava nestabilnosti sjevernije od Alpa. Glavnina pljuskovitih padavina zasad je sa sjeverne strane Alpa, no kako će radni tjedan ići prema kraju, polako će početi curiti vlažniji zrak. Krajem tjedna, odnosno s 18. na 19. kolovoza, očekujemo promjenu vremena koja nam se približava sa sjevera i sjeverozapada Europe. To će nas barem malo osvježiti - kaže magistar primijenjene meteorologije Nedim Sladić, koji upravo počinje doktorat iz geofizike na Sveučilištu Leicester.

- Ipak, promjena vremena bit će kratkotrajnog vijeka, ali dovoljna da snizi temperaturu zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Donijet će kišu, pljuskove i grmljavinu, a uz prolazak hladne fronte, očekuje se i jak vjetar. Većinom ćemo tu promjenu vremena osjetiti po noćnim temperaturama, koje će biti puno ugodnije za spavanje. Dnevne temperature zraka u ponedjeljak i utorak uglavnom će se kretati oko 25 Celzijeva stupnja. No, oko 20. kolovoza, na području Hrvatske situacija će se stabilizirati, a već 21. kolovoza očekuje se pretežno sunčano. A 22. i 23. kolovoza očekuje se povratak umjerenije vrućine na području Hrvatske i većeg dijela Balkanskog poluotoka. Stoga ne možemo govoriti da je to kraj ljeta - naglasio je Sladić.

Naš sugovornik smatra da nastavak kolovoza i rujan ne bi trebali donijeti neki intenzivan i dugotrajan toplinski val sličan aktualnom ili, još gore, srpanjskom.

- Generalno govoreći, možemo reći da će temperature zraka pasti u okvire prosječnih za ovo doba kolovoza. Dakle, nastavljamo s vrućim kolovozom, iako ćemo imati dan-dva predaha. No, promjena vremena neće donijeti značajnije padavine koje bi ublažile sušu u nekim dijelovima Hrvatske, posebice diljem Jadranske obale, u Dalmaciji i Zagori. Sve to predstavlja daljnji rizik za nastanak požara na području Dalmacije, i o tome treba voditi računa idućih dana - upozorava Sladić.

Smatra kako će ljeto 2024. godine ući u povijest kao jedno od najtoplijih u Hrvatskoj otkako se mjeri temperatura zraka.

- Posebno je topao bio srpanj, u mnogim krajevima najtopliji otkako postoje mjerenja. Srpanjski toplinski val bio je izražen i dugotrajan: trajao je oko 15 dana, i to je dovelo do izražene toplinske anomalije. Noći su sada dulje i manje je vjerojatno da se u unutrašnjosti jave tropske noći. No, to ne znači da ekstremno visoke temperature zraka otpišemo bez obzira na kraći dan. Svjedoci smo da smo 2015. godine sredinom rujna bilježili temperature od 35, a u Slavoniji temperature blizu 40 Celzijevih stupnjeva. To pokazuje da ljeto ne smijemo podcjenjivati sve do kraja rujna. Moramo biti spremni na to da će biti još vrućine, ali nadamo se ne tako izražene kao sadašnje ili srpanjske - zaključio je Nedim Sladić.