Ministar Radman ima kapelicu u Zagorju

PXL_211223_107778696.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je u emisiji A sada Vlada da je platio kaznu od 5300 eura kojom ga je zbog neprijavljivanja isplaćenih dividendi iz više tvrtki kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Upitan da komentira navode da ima još neprijavljene imovine (vila u Zadru i kapelica u Zagorju za koju nema građevinsku dozvolu), odgovorio je kako je to netočno i kako se radi o "insinuacijama novinara".

"Što se tiče nekretnine u Privlaci - točno je da smo od brata i sestre prošle godine otkupili dvije trećine. A sva ulaganja u kalendarskoj godini se prijavljuju u narednoj godini. Ove ćemo godine to upisati u imovinsku karticu", kazao je Gordan Grlić Radman. Dodao je kako građevinska dozvola za taj objekt postoji od prvoga dana. Kaže da je njegov otac objekt kupio s dozvolom.

"Što se tiče Stubičkih Toplica, mi smo u posjedu dokumenata da je objekt legaliziran. Radi se o nasljedstvu oca od 4. listopada 2004. To je kapelica od 4 m2 i namjera oca je bila darovati kapelicu žiteljima stubičkog kraja. To se sada realizira", kazao je ministar.

Na pitanje kako to da tolika količina imovine nije prijavljena, odgovorio je kako se radi o nasljedstvu iz 2019. godine i da se radi o propustu, a da je on sve vrijeme bio fokusiran na posao. Dodao je kako "ništa nije bilo skrivano" i da je "sve prijavljeno Poreznoj upravi".

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u prosincu odluku u aferi ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je skrivao milijunske uplate od kompanije Agroproteinka, što je prvi otkrio Index.

Utvrdilo je da je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te ga kaznilo s maksimalnom kaznom od 5300 eura. Povjerenstvo je, podsjetimo, otvorilo ovaj postupak nakon medijskih upita, a zatim je utvrđeno da Grlić Radman nije prijavio svu imovinu kako mu to nalaže Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Provjerene su mu sve kartice, od ožujka 2019., kada je stupio na dužnost, te ostale koje je imao obvezu podnijeti tijekom godina. U svim karticama nije naveo tzv. "ostala primanja", dok je iz Porezne uprave Povjerenstvo dobilo podatak da je ostvario dohotke od kapitala. Osim Agroproteinke, otkriveno je da je dobivao dividendu od još jedne firme te dvije banke.

Tako je 2019. gotovo dobio dva milijuna kuna dobio od Agroproteinke, ali i još 350 tisuća kuna od tvrtke Interplod te od Zagrebačke banke još oko pet tisuća kuna. Iduće godine dobio je od Ageroproteinke 2.188.000 kuna, od Interpoloda 100.000 kuna, kao i divdendu od OTP banke, 3800 kuna.

U 2021. od Agroproteinke dobio je gotovo tri milijuna kuna, od Interploda još oko 300 tisuća kuna, a od Zagrebačke banke nešto više od tisuću kuna. U 2022. od Agroproteinke dobio je oko pet i pol milijuna kuna dividende. Sve te iznose nije prijavio, čime je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Ništa nije prijavio.
Grlić Radman se pravdao "omaškom" te govorio da je "platio porez", iako to uopće nije bilo upitno. Rekao je da je imovinsku karticu predao, ali ju nije pravilno ispunio. To je učinio tek u listopadu 2023. godine.

"Morao je znati da mora unositi podatke od dobiti", poručilo je Povjerenstvo, podsjetivši da dužnosnici moraju postupati časno i javnost mora znati za njihova primanja. To što je naknadno ispravio imovinsku karticu nije mu pomoglo, jer je, kako smatra Povjerenstvo, trebao karticu ispuniti sam, a ne nakon pritiska javnosti.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković objasnila je zašto ranije nisu utvrdili da Grlić Radman nije prijavio sve prihode.
"Imamo tisuće predmeta, ne provjeravamo sve redovito, već neke biramo nasumično. Grlić Radman nije se našao na listi ovih nasumičnih. Voljeli bismo da možemo provjere raditi redovito, no za to nam trebaju kadrovski kapaciteti", rekla je predsjednica Povjerenstva, piše Index.