Ministarstvo poljoprivrede odbilo projekt zaštite zagorskih štrukli

Autor

Ono što dobrim ocijeni Ministarstvo kulture, neko drugo ministarstvo, u ovom slučaju poljoprivrede, može odbaciti. Ta se

p_167967cobankovic_hubicki.jpg
Ono što dobrim ocijeni Ministarstvo kulture, neko drugo ministarstvo, u ovom slučaju poljoprivrede, može odbaciti. Ta se kontradiktornost pojavila upravo zbog zagorskih štrukli, pripremu kojih je Ministarstvo kulture proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom.


No projekt Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije pod imenom Marketing zagorskih štrukli autohtonog specijaliteta Hrvatskog zagorja odbilo je nedavno Ministarstvo poljoprivrede. Ideja je bila spašavanje od zaborava tradicionalnog zagorskog specijaliteta zagorskih štrukli te stvaranje prepoznatljiva gastronomskog proizvoda i njegove promocije u sklopu tradicionalne ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja.

Ovim se projektom namjeravalo uključiti udruge poljoprivrednih proizvođača, koji bi se povezali sa zagorskim ugostiteljima pa bi se tako u zagorskim ugostiteljskim objektima mogli i legalno naći štrukli od domaćeg sira.

U projektu poslanom Ministarstvu poljoprivrede naznačeno je kako bi se rezultati tog projekta mogli sagledati s nekoliko važnih aspekata, među kojima su zaštita autohtonoga gastronomskog specijalita od zaborava, povezivanje poljoprivrednih proizvođača i ugostitelja, povećanje dohotka poljoprivrednih proizvođača i obogaćivanje gastronomske i turističke ponude.

Naznačeno je i da bi izravnu korist imala obiteljska gospodarstva povećanjem dohotka, samozapošljavanjem i zapošljavanjem članova obitelji, a neizravnu, obogaćivanjem turističke ponude, šira društvena zajednica.

Projekt je u Ministarstvo poljoprivrede poslan u srpnju ove godine, ali je odbijen. Za taj ozbiljan projekt Županija je već osigurala 100.000 kuna, 30.000 trebali su još skupiti, a što su već svojim potpisivanjem ugovora prihvatili, ugostitelji iz Ceha ugostitelja zagorske obrtničke komore, 10.000 kuna osigurala je komora, a Ministarstvo poljoprivrede trebalo se uključiti sa 300.000 kuna.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije