‘Mnogi mi kažu da su moje vezane torbe stvarno hercig’

Vjekoslava Fijolić iz Požarkovca bavi se ručnim radom, hekla, štrika i izrađuje torbe od mreže

IMG_8926.JPG

Vjekoslavu Fijolić (78) iz Požarkovca mnogi znaju kao skromnu i vrijednu ženu. Život je nije mazio, a kako nema primanja snalazi se na razne načine. Bavi se ručnim radom, odnosno hekla, štrika i radi torbe od mreže.
– Torbe pletem makrame bodom, radim s običnom špagom. Radila bih od finije špage, ali bi se vuzlovi rastvarali i ove od obične špage su čvršće. Torba se rasteže po dužini i širini. Mnogi mi vele da je to stvarno hercig – priča nam Vjekoslava. Vesti je naučila od malih nogu, dok je u mladosti radila kao konobarica u Zagrebu. – Kao malička sam štopala čarape. Uvijek sam se snašla za nekakvi dinar, a danas je to malo teže – pojadala se. Za izradu jedne torbe treba joj skoro cijeli dan.

 

– I moja mama je heklala i radila majice. Nemrem ja bez ručnog rada. Radila sam prije i na vrtu, ali nakon moždanog udara ne smijem više pa zato kratim vrijeme ručnim radom – objašnjava nam u svojoj maloj sobi koja je puna njezinih vezanih torbi, ukrasa od slame, heklane odjeće… Želja joj je, kaže, da možda pronađe neku udrugu preko koje bi prodavala svoje ručne radove. – Radila bih i sa skupljom špagom torbe, ali materijal skupo košta – objasnila se i skromno nasmijala zahvalivši što smo joj pomogli da ispriča svoju priču.

 

 

 

 

 

 

NAjčitanije