MUP najavio: Stižu nove prometne kamere sa sve više funkcija

kamera policijske kamere za nadzor brzine

Ministarstvo unutarnjih poslova do kraja godine postavit će više od 80 novih kućišta za kamere nadzora brzine. Osim brzine, provjeravat će se i uporaba mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa. Kamere stižu i na autoceste, javlja HRT.

Brzina je i dalje glavni uzrok najtežih prometnih nesreća - onih sa smrtnim posljedicama. Od 184 poginula u prometu u prvih 9 mjeseci ove godine - njih 88 stradalo je upravo zbog nerazumnog stiskanja papučice gasa. Policija stoga kontinuirano postavlja kamere za nadzor brzine sa sve više funkcija.

- Vozač koji je vozio prebrzo, ako se na fotografiji vidi da nije koristio, recimo, pojas, odnosno da je nepropisno koristio mobilni uređaj, osim za prekršaj brzine, vozač će biti sankcioniran i za ta dva prekršaja, kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Najviše će ih biti na cestama PU Primorsko-goranske, a ukupno u državi 587. Kamere će biti postavljene i na autocestama.

- To su bile lokacije na kojima su se događale one teške prometne nesreće zbog toga što su vozači vozili prebrzo, ističe Mataija.

A kamere ih usporavaju, rezultat: broj poginulih na cestama iz godine u godine sve je manji.

Tako je ove godine zabilježeno 190 u odnosu na 209 smrtno stradalih u istom razdoblju prošle godine.

Stručnjaci tvrde - sustav u Hrvatskoj je dobar, ali mjesta za poboljšanje ima. Posebice na autocestama.

- Ovaj sustav koji mi u Hrvatskoj imamo, oni su dobri, ali imaju jednu manu, a to je da mjere točkasto. Znači, ono što mi kao struka se zalažemo da nam treba sekcijsko mjerenje brzine, posebno na segmentima autocesta i brzih cesta, naglašava Marko Ševrović, Zavod za prometno planiranje, Fakultet prometnih znanosti.

Vozači pozdravljaju postavljanje kamera, kazna se ne boje.

- Ljudi jednostavno neće da poštuju ni kamere ni brzinu. Jedino bi poboljšalo to da policija sjedne u auto i da bude stalno prisutna na cesti. I onda kao u filmu - kad netko vozi prebrzo; tinuninuuu, smatra jedan vozač.

Policiji su na raspolaganju 194 kamere koje će premještati iz kućišta u kućište prema internom rasporedu svake policijske uprave. Statistika otkriva da kamere pozitivno utječu na vozače jer na područjima na kojima su postavljene - voze opreznije.

NAjčitanije