Na čak 17 prijelaza u Zagorju ugradit će se svjetlosno - zvučna signalizacija i rampe!

Na području PU krapinsko-zagorske na željezničko-cestovnim prijelazima u prvih pet mjeseci ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće

hž.jpg

U sklopu obilježavanja Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, Hrvatske željeznice provele su akciju 'Vlak je uvijek brži', a ujedno i najavile i veliki investicijski ciklus te u željezničku infrastrukturu u sljedećih 10 godina planiraju uložiti oko šest milijardi eura.

Brojne aktivnosti HŽ usmjerava upravo kako bi se brojke stradavanja tijekom prelaženja pruge svele na nulu. Prošle godine u Hrvatskoj se dogodilo ukupno 75 nesreća na željezničkim prugama, od čega 30 na prijelazima. Poginule su dvije osobe, a devetnaestero ih je ozlijeđeno.

Na oprez apelira i zagorska policija. - Na području PU krapinsko-zagorske na željezničko-cestovnim prijelazima u prvih pet mjeseci ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće. Nasreću, samo s materijalnom štetom, nije bilo nastradalih osoba. U 2023. bilo je osam prometnih nesreća s dvoje ozlijeđenih. Uzrok svih tih nesreća je u pogreškama vozača. Zato smo tu da ih dodatno educiramo - izjavio je Tomislav Zajec, policijski službenik za poslove prometne policije PU krapinsko-zagorske.

Prometne nesreće događaju se uglavnom na prijelazima koji nisu osigurani polubranicima. Na naš upit i neosiguranim prijelazima na području Krapinsko – zagorske županije, iz HŽ – a su nam odgovorili kako ne postoje neosigurani željezničko – cestovni prijelazi u Hrvatskoj. Svi su osigurani na zakonski pripisan način, bilo da je riječ o polubranicima, svjetlosno – zvučnoj signalizaciji ili prometnim znakovima STOP i Andrijinim križem. Sudionici cestovnog prometa dužni su poštivati prometne propise, znakove i signalizaciju. Ipak, svjedoci smo brojnim naletima vlakova na automobile, odnosno, mogli bismo točnije reći naletima automobila na vlakove. Obzirom da je to uglavnom na prijelazima koji nisu osigurani polubranicima, HŽ trenutno radi na modernizaciji 17 željezničko – cestovnih prijelaza u Krapinsko – zagorskoj županiji. – Ugrađujemo polubranike i svjetlosno – zvučnu signalizaciju – pojasnili su. Isti su uređaji već pušteni u rad na četiri prijelaza: Dukovec (Sv. Križ Začretje), Horvati (Gornja Pačetina), Bračak (Dubrava Zabočka) i Dijabaz (Budinščina).

Samo na pruzi Hum Lug – Gornja Stubica u tijeku su radovi na modernizaciji uređaja za osiguranje na čak šest željezničko – cestovnih prijelaza i to u Zagorskom naselju, Stubičkim Toplicama, Pustodolu, Kolodvorskoj ulici i Matenačkoj ulici u Donjoj Stubici te Golubovcu između Gornje i Donje Stubice). U tijeku su i radovi na četiri željezničko – cestovna prijelaza na pruzi Zabok – Đurmanec – državna granica i to u Grabrovcu (Zabok), Štrucljevo – stajalište, Začretje 3 (Ulica P. Đurkina, Začretje), Pristavi Krapinskoj – stajalište, koji bi trebali završiti do kraja ove godine. Iz HŽ – a su najavili i kako su u planu radovi na željezničko – cestovnim prijelazima Donji Lipovec, Gornji Dukovec i Lovno I (Novi Golubovec).

 

 

NAjčitanije