Na državnoj izložbi konja zagorski uzgajivači 'pomeli' konkurenciju

Autor zagorje.com

Prve nagrade osvojili su Darko Gumbas s dvogodišnjom ždrebicom i Mirko Majsec s rasplodnim pastuhom Jadranom, drugu Darko Barić s kobilom Gabrom, a treću Tomislav Dupelj za svog pastuha Putka

    konji 02 DSC03654.JPG

Na 23. državnoj konjogojskoj izložbi koja je 9. srpnja tradicionalno održana u Sunji, zagorski uzgajivači konja još su jednom potvrdili svoj primat u uspješnosti djelatnosti kojom se bave. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Sisačko - moslavačke županije, a u organizaciji Općine Sunja, Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

- Njegovanju tradicije, običaja i zaštite hrvatskih autohtonih pasmina konja poseban su doprinos dali naši uzgajivači konja za grla koja su bila prethodno visoko ocijenjena na izložbi konja Krapinsko - zagorske županije, održanoj ove godine u Zlataru. Do izražaja je došlo pravilno opredjeljenje da su za uzgoj bitna grla konja poznatog i kvalitetnog genetskog porijekla te iskustvo, znanje i nadasve ljubav uzgajivača – rekao je Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, nakon povratka iz Sunje.

Treću nagradu, u kategoriji pastuha, osvojio je Putko, trogodišnje grlo kojem je to bilo prvo pojavljivanje na izložbi, zahvaljujući vlasniku i uzgajivaču Tomislavu Dupelju iz Donje Stubice. Uzgajivač Darko Barić iz mjesta Klupci je u Sunju došao s najmlađom kobilom Gabrom i njezinim prvim ždrebetom Sokolom, koja je u Zlataru osvojila prvu nagradu. Natrag u Zagorje vratio se s drugom nagradom osvojenoj na državnoj razini. - Treba reći da je Gabra osvajala prve nagrade i kao ždrebica pa je to samo potvrda odabrane genetike te znanja uzgajivača - prokomentirao je predsjednik Saveza hrvatskih hladnokrvnjaka Mirko Majsec. Svoj veliki uspjeh te poticaj za dalji rad doživio je najmlađi član Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, Darko Gumbas iz Žutnice. On je nakon osvajanja prve nagrade na županijskoj razini, s dvogodišnjom ždrebicom iz uzgoja ergele Majsec, istovjetnu nagradu osvojio i na državnoj razini. S prvom nagradom na državnoj izložbi pohvalio se i Mirko Majsec, a dobio ju je za svojeg voznog rasplodnog pastuha Jadrana.

Ne treba posebno naglašavati da je postignuti uspjeh Zagoraca bila potvrda ostvarenog na županijskoj razini koja tako postaje rasadnikom grla koja se sigurno nagrađuju i na drugim izložbama. Spomenimo, uz rečeno, da su zagorski konjari aktivni unatoč vrućinama. To potvrđuje i njihovo nedavno sudjelovanje na Danima kočija u Varaždinu, na Konjičkim igrama u Zelendvoru te na manifestaciji Ljeto u Krapini, a, to treba naglasiti, pripremaju se i za međunarodno hodočašće s konjima i konjskim zapregama u Mariju Bistricu koje se održava 20. kolovoza.

NAjčitanije