Na grobovima u Zagorju srne pojele cvijeće: 'Prije su maćuhice, sad i krizanteme'

FotoJet - 2023-10-31T211317.955.jpg

Foto: Facebook + Ilustracija/Pixsell

Sve veći broj divljači u Hrvatskom zagorju stvara i sve više problema stanovnicima, ali i posjetiteljima Zagorja, a posebnu štetu čine srne koje su se u proteklih desetak godina nevjerojatno razmnožile i udomaćile po Zagorju.

Niti su one navikle da žive u tolikom broju u ovom dijelu Hrvatske, niti je na to naviklo lokalno stanovništvo, tako da, na primjer, iz godine u godinu raste i broj nesreća koje prouzročuju upravo srne. Samo ove godine već je zabilježeno preko 500 naleta vozila na srne na cestama na području Krapinsko - zagorske županije.

Velik broj srna probleme stvara i poljoprivrednicima, pogotovo vinogradarima i voćarima, koji posljednjih godina vode veliku 'borbu' s njima.

No, ono što je javnosti manje poznato jest činjenica kako srne posljednjih godina, uoči blagdana Svih svetih, kad je u prirodi malo svježih 'poslastica' kojima se mogu osladiti, obilaze i pojedina zagorska groblja te tamo jedu cvijeće.

Tako je u jednoj Facebook grupi osvanula fotografija uništenih krizantema, uz koju je korisnik te društvene mreže svojim sumještanima iz jedne zagorske općine postavio pitanje jesu li i oni imali sličan slučaj i znaju li o čemu se radi.

"Pozdrav.Imam pitanje. Je li netko od sumještana na našem groblju imao istu ili sličnu situaciju!? Radi se o tome da je netko na naša dva grobna mjesta, koja nisu jedno kraj drugoga, već su udaljena cca 50m, porezao cvjetove krizantema. Ako je još netko imao takav slučaj, onda očito imamo nekoga tko se bavi izradom aranžmana ili sl. pa mu/joj trebaju svježi cvijetovi!"

Foto: Facebook

Ubrzo su mu mještani u velikom broju počeli odgovarati u komentarima kako je riječ o srnama te da se to događa već par godina.

Neki su se požalili da su im srne prije znale pojesti samo maćuhice, a u posljednje vrijeme jedu i krizanteme.

Nažalost, kako je riječ o groblju u naseljenom mjestu, lovci su nemoćni, stoga će u budućnosti oni koji upravljaju grobljima, bilo općine, gradovi ili komunalna poduzeća, izgleda biti prisiljeni ograđivati i groblja.