Na krovove škola i zdravstvenih ustanova stižu solarne elektrane

Autor Mario Krog
IMG_2314.JPG

U tijeku su najveći natječaji solarizacije krovova javnih ustanova u Gradu Zagrebu i Krapinsko- zagorskoj županiji. Sukladno tome organizirana je press konferencija na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana gdje se od 2019. godine nalazi velika fotonaponska elektrana. Konferenciju su održali gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Regionalne energetsko- klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.



Julije Domac ravnatelj REGEA-a je najavio dva nova velika investicijska paketa, preko 1.3 MW u oba osnivača.

-Projekte ćemo raditi po novom inovativnom modelu, po kojem privatni partner izvodi elektrane na krovovima naših škola, domova zdravlja, javnih ustanova na način da se investicija radi za nula kuna troška za javnog naručitelja, privatni partner izvodi elektranu, prodaje električnu energiju po definirano niskoj cijeni u navedenom roku. Garantiram da ćemo imati cijenu ispod niske cijene koja je definirana uredbom. Po isteku investicije elektranu preuzima KZŽ odnosno grad Zagreb i slijedećih niz godina, 20-25, sva električna energija za ustanovu biti će besplatna. Ovaj smo model razvili i jedini postavili u Hrvatskoj u sklopu PVMax projekta. Riječ je o najboljoj europskoj praksi koja štiti javni novac i garantira da će svaki naručitelj dobiti upravo uslugu koju je platio. Ovakav način ugovora trebao bi postati standardni nacionalni model, jer ne samo da štiti javni novac i osigurava realizaciju poslu već i omogućuje povezivanje javnog i privatnog sektora u svim budućim projektima.- kazao je Domac.

Na novinarsko pitanje koliko je zapravo Hrvatska iskoristila svoj potencijal u izgradnji solarnih elektrana Julije Domac je odgovorio da je iznimno nezadovoljan sa stanjem solarnih elektrana u Hrvatskoj.

-Mi smo druga najgora država u Europi po glavi stanovnika po izgrađenosti sunčanih elektrana. Mi smo kao država prepustili vrijeme niskih kamata i visokih cijena energije. Investicije se nisu događale. Bojim se da ćemo u budućnosti platiti cijenu nečinjenja i imati manjak energije. Građani grade malo jer po postojećim modelima nemaju motivacije i šteta da je ta prilika propuštena. Ako mogu graditi baltičke države koje imaju puno manje sunčanih sati od nas, mogli bi graditi i mi i biti trajno otporni i da imamo vlastitu energiju u budućnosti.- izjavio je Domac.



Župan KZŽ Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što se radi ovaj investicijski ciklus u obnovljive izvore energije.

- Raspisat ćemo natječaj na 45 zgrada zdravstvenih i obrazovnih ustanova veličine 1.2MW, vrijednosti 1,3 mil. eura. Krovovi u Zagorju su spremni i ovakva investicija rezultirat će povećanjem udjela za preko 30% ukupne potrošnje ustanova te smanjenje njihove potrošnje električne energije za preko 10%. Dva strateška dokumenta koje smo ove godine donijeli, a to su akcijski plan energetske učinkovitosti i program ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskih promjena su nam temelj na kojima ćemo graditi programe za buduća razdoblja i povlačiti sredstva iz EU fonodova. Elektranu smo napravili u ovoj bolnici, zatim u Krapinskim Toplicama, a sada u ovoj fazi krećemo u izgradnju elekrane u Stubičkim Toplicama - zadovoljno je istaknuo župan Kolar.



Gradonačelnik Grada Zagreba zadovoljan je dobrom suradnjom sa Krapinsko-zagorskom županijom.

-Energetska kriza nas je pogodila i ugrozila naše poslovanje, te smo shvatili da imamo malo vremena da krenemo u veliki ciklus investicija kako bi se energetski mogli osamostaliti. Naš akcijski plan je krenuti sa 14 zgrada različitih namjena ukupne vrijednosti 1.5 MW u izgradnju solarnih elektrana. Čak 600 javnih zgrada u Gradu Zagrebu su ogroman potencijal koji trebamo iskoristiti. Meni su impresivni ovi projekti u Zagorju, mi u Zagrebu nažalost nismo koristili baš našu agenciju, al to se sad radikalno mijenja. Ciklus investicija koji pokrećemo je bez presedana - rekao je Tomašević




Tihomir Vančina ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana istaknuo je kako se prva elektrana izgradila upravo ovdje u Zaboku po modelu PPA, snage 410 KW- Više od 200.000 eura struje smo uštedili u ovim godinama, to je zapravo 13% ukupnih potreba bolnice za strujom.

-Imamo 400 parkirnih mjesta i nekidan smo imali sastanak u REGEA-i i krećemo u ciklus solariziranog parkirališta ukupne vrijednosti 600 KW, veća od ove trenutne elektrane. Moram reći da smo do sada uštedjeli 250t CO2 i to je jedan naš doprinos ekologiji.- istaknuo je Vančina.





NAjčitanije