Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te Sajmovima hrane i zdravog življenja i predstavnici Varaždinske županije

Autor zagorje.com
-

Među više od 400 izlagača iz 32 zemlje koliko ih se ove godine od 30. studenog do 3. prosinca predstavilo na Zagrebačkom velesajmu gdje su održani Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te Sajmovi hrane i zdravog življenja svoje mjesto pronašli su i predstavnici Varaždinske županije.

Najstariju hrvatsku županiju predstavilo je 13-tak OPG-ova, obrtnika, predstavnika domaćih radinosti, tvrtki, ali i pojedinaca koji su građanima grada Zagreba, ali i svim turistima predstavili najbolje s područja Varaždinske županije. Riječ je o OPG-u Čarobna košnica, OPG-u Vrata Zagorja, Vinariji Šafran, OPG-u Branko Vidaček, Proizvodnji poljoprivrednih proizvoda Jurica Cafuk, DOMED obrtu za pčelarstvo, Franić Farm j.d.o.o., Braniteljskoj zadruzi Skulptura, OPG-u Mađar, OPG-u Oreški, MYGROS d.o.o., SOPG Kristian Ivoci, OPG Mini sirani Pomper te OPG-u Štefanec.

Dakle, Varaždinska je županija zakupila prostor za svoje izlagače, a posebno prepoznati  od strane velesajmskog PR-a, bili su su supružnici Šafranec u narodnim nošnjama koji su bili  protagonisti kratkog promotivnog videa u ime četiri gospodarstva ( OPG Mini sirana Pomper, Vinarija šafran, OPG Čarobna košnica i OPG Vrata zagorja).

Svi se sjećamo predivnih mirisa medenjaka iz skromnih, urednih kuhinja naših baka i prabaka, sjećamo se zujanja pčela u proljeće i zlatnog meda iz slamnatih košnica, sjećamo se vina kojim se je krijepilo tijelo i opijala duša, sjećamo se štrukljov od sira i ukusnih prgica od domaćeg kravljeg mlijeka?! 

Četiri prizvođača s juga naše županije, na navedenim sajmovima su prezentirala su baš takve proizvode, domaće, uz okuse iz djetinjstva pospremljena u draga sjećanja. Posebnost je mekan, prozračan, a ipak pune teksture te dobro balansiranih začina, Humski medenjak. Humski medenjak pruža prirodnu aromatičnost i neusporediv after taste zahvaljujući cvjetnom medu koji je obavezan, nezamjenjiv sastojak originalne recepture. Cvjetni pak med proizvode generacije marljivih pčelica kojima je dom u besprijekorno zbrinutim košnicama OPG-a Čarobna košnica. Na taj način medena čarolija je potpuna - zaokružena vrijednom partnerskom simbiozom dvaju OPG-ova.

Na dan otvorenja sajma predstavnike Varaždinske županije obišao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Darko Majhen.

- Cilj sudjelovanja na ovakvim sajmovima je promocija cijele varaždinske regije kao poželjne i sigurne turističke destinacije, ali i njene bogate kulturne ponude, kao i prezentacija zdravih i prepoznatljivih prehrambenih i drugih domaćih proizvoda naših proizvođača. Veseli nas što se sve više ljudi okreće zdravoj prehrani i domaćim proizvodima, a mi kao županija želimo podržati razvoj lokalnih uzgajivača i proizvođača, kao i njihovu održivost – istaknuo je pročelnik Majhen.

Osim što je sajam bio prodajnog karaktera, na njemu su održana i brojna zanimljiva i edukativna predavanja, seminari, kongresi, prezentacije i radionice, kao i degustacije zdravih delicija.

Na otvorenju sajma prisustvovali su i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića  državni tajnik  u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji su poslije i obišli izlagače s područja Varaždinske županije.

NAjčitanije