Na raspolaganju do kraja prosinca svaki treći bankomat

U bankomatima će u prva tri mjeseca nove godine na raspolaganju biti samo novčanice od 10 i 20 eura

bankomat novi-

Početkom prosinca počela je prva faza prilagodbe bankomata s kuna na eure. Već ih je ugašeno nekoliko stotina, a većina njih odnosno 2700 bankomata u Hrvatskoj, trebala bi biti ažurirana i izvan funkcije između 15. prosinca i 1. siječnja. Upravo zbog prilagodbe na euro do kraja godine na raspolaganju će nam biti svaki treći bankomat u Hrvatskoj, piše HRT.

Deseci blindiranih vozila obilaze bankomate po cijeloj Hrvatskoj radi opskrbe eurima. Sigurnost je na prvom mjestu.

Zaštitarske tvrtke mijenjat će kasete u bankomatima tijekom cijelog prosinca. Zatim će ih trebati inicijalizirati za upotrebu i ažurirati softvere. Zahtjevan logistički postupak pažljivo su razradile krovne bankarske institucije.

- 40 tisuća bankomatskih kaseta namijenjeno je za 4 tisuće bankomata koji će bit aktivni tijekom prosinca i siječnja. Oko 2700 bankomata odnosno njih 70 posto bit će spremno da od 1. eura isplaćuje novčanice dok će se preostalih 1300 prilagoditi do 15. siječnja. Od 15. siječnja svi bankomati u RH bit će raspoloživi isključivo za isporuku novčanica eura, rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

No tijekom prilagodbe bankomata na euro građani koji trebaju gotovinu neće morati lutati.

- Od ovog tjedna naša banka je spremna za zamjenu valute na bankomatima. Želim naglasiti da ako bilo koji bankomat nije u funkciji naši klijenti mogu podići gotovinu na bilo kojem drugom bankomatu bez naknade, kazala je Dijana Vladislavić, izvršna direktorica Sektora za poslove s građanima u banci.

Još jedan oblik pomoći u snalaženju u tome kako što brže do gotovine bit će i interaktivna karta aktivnih bankomata. Hrvatska udruga banaka objavit će je na internetu 15. prosinca.

-Ta karta će se ažurirati na dnevnoj bazi kako bi građani svaki dan znali koji bankomati su im dostupni za podizanje gotovine, rekao je Ivan Hrvoje Maljković, glasnogovornik Hrvatske udruge banaka.

Poseban je fokus na ruralnim sredinama gdje su banke i zaštitari zamjenu iskoordinirali tako da u svakom trenutku na raspolaganju bude dovoljan broj bankomata.

Zaštitari napominju da će nakon punjenja eurima, bankomati sadržavati jednaku količinu novca kao i do sada.

- Novac u bankomatima je zaštićen. On prilikom bilo kakvog otuđenja kazeta u kojima su novčanice aktivira se sustav koji oboja te novčanice u kasetama i one nisu upotrebljive na bilo koji način, rekla je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

U bankomatima će u prva tri mjeseca nove godine na raspolaganju biti samo novčanice od 10 i 20 eura, piše HRT.