Na uvezenim auto gumama u Zagorje stigli opasni komarci

Autor mb

Karakteristika tigrastog komarca je da se brzo širi i udomaćuje u nova područja te da se krvlju hrani i preko dana, naravno, kada nema vjetra, a ne samo u zoru i sumrak kao domaći komarac.

auto gume.jpg

Odjel za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije objavio je upute na koji način suzbijati komarce na odlagalištima guma te kako prevenirati njihova legla. Komarci su insekti koji mogu izazvati različite alergijske reakcije, a isto tako su potencijalni uzročnici različitih zaraznih bolesti.

  Zavod za javno zdravstvo upozorava kako se uz tzv. domaće komarce unatrag 10 godina pojavili i tigrasti komarci, koji su prijenosnici Zika virusa. Istraživanjem vrsta komaraca na grobljima na području Krapinsko – zagorske županije potvrđeno je upravo postojanje invanzivnih vrsta, poput tigrastog. Tigrasti komarac u našu je zemlju ušao uvozom auto guma.

 -Protekle tri godine koliko se bavim istraživanjem komaraca dokazali smo uz "domaće" komarce i dvije invazivne vrste koje svojim načinom života potiskuju domaće. Izabrano je 10 lokacija poput graničnog prijelaza prema Sloveniji, bezinske pumpe, odlagalište auto guma, groblje, jedne toplice. Jedna od invazivnih vrsta koje su nađene je tigrasti komarac koji je u RH"uvezen" 2004., a po prvi puta kod nas smo našli tzv. azijskog (japanskog)komarca - rekao je dr. med.,spec. epidemiologije, Ivan Lipovac, voditelj HEO ZZJZ KZŽ.

Na pitanje trebamo li strahovati, dr. Lipovac ističe da ne prenose svi komarci bolesti. Tigrasti komarac za sada predstavlja manji rizik, jer iako je prijenos Zika virusa potencijalno moguć tim komarcem, taj virus uglavnom prenosi jedna druga vrsta komarca, koje kod nas za sada nema, a koji je sličan tigrastom komarcu – rekao je epidemiolog  Lipovac.

NAjčitanije