Načelnik zagorske policije spriječio tragediju

Autor

Drama u Stubičkim Toplicama u četvrtak kasno poslijepodne, kad je 20-godišnji Ivica Dimec pred policijom gotovo četiri s

samoubojstvo1.jpg

Drama u Stubičkim Toplicama u četvrtak kasno poslijepodne, kad je 20-godišnji Ivica Dimec pred policijom gotovo četiri sata prijetio samoubojstvom s bombom u rukama, razriješena je hrabrošću i prisebnošću načelnika PU krapinsko-zagorske Dubravka Teura.

- Kad je sve počelo bio sam na sastanku u Zagrebu. Nije bilo pomaka u pregovorima i spuštala se noć, pa sam odlučio pomoći u razrješenju krize. Pokušao sam zadobiti njegovo povjerenje. Kada je rekao da je osnovni razlog zbog kojeg se želi ubiti taj što mora ponovno u zatvor u Turopolje, obećao sam mu da će najprije biti upućen u psihijatrijsku bolnicu, na što je pristao.

U jednom je trenutku rekao da je dobio sendvič i pivo, no da me ne može počastiti jer više nema, osim ako ne želim popiti iz njegove boce. Pristao sam i povukao gutljaj, čime je poraslo njegovo povjerenje - Izjavio je za Večernji list Dubravko Teur

Sve je započelo kada je donjostubička policija krenula uhititi Dimca i na osnovu rješenja Općinskog suda u Zlataru otpratiti ga u Odgojni zavod Turopolje. Policija ga nije našla kod kuće, ali se u 10,15 sati mladić sam javio u policiju, pa je u policijskoj pratnji oko 14 sati otišao do kuće u Stubičkim Toplicama, u kojoj živii.

Uzeo je osobne stvari, a pri izlasku iz kuće policajci su mu skinuli lisice kako bi pridržao psa privezanog kod ulaznih vrata kuće. Nato je Ivica pustio psa i vratio se natrag u kuću, iz koje više nije htio izaći. Policajcima je pokazivao ručnu bombu i više im puta rekao da će se njome raznijeti.

Ivici Dimcu ovo nije prvi pokušaj samoubojstva, ovog je ljeta pokušao samoubojstvo rezanjem žila. Zanimljivo da je policija prisustvala tom događaju, ali nije reagirala. Prema izjavama svjedoka policija je odbila provaliti vrata bez dozvole Dimčevih staratelja, pa je mladić zamalo iskrvario.

Uz to kako smo saznali, u posljednje je vrijeme gotovo svakodnevno bio privođen na informativne razgovore i redovno su mu vršeni pretresi kuće, a u zadnjem pretresu oduzeta mu je i bomba.

Nakon svih tih podaka postavlja se pitanje nisu li policija i druge nadležene službe trebale reagirati pravovremeno i smjestiti Dimca u psihijatrijsku ustanovu ranije, a ne tek nakon što je ugrozio ne samo svoj već i tuđe živote.

NAjčitanije