Nagrada ''Emil Paravina'' u kategoriji dijete pojedinac dodijeljena Magdaleni Tepuš

Autor zagorje.com
318583793_10218854739514154_8619616504757427045_n.jpg

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač  je jedinstvene nagrade „Emil Paravina“ - djeci za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima. Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je da je to godišnja nagrada djeci, a također djeca biraju svoje ambasadore i prvake dječjih prava među osnovnoškolcima diljem Republike Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: djetetu pojedincu i skupini djece.

Nagrada „Emil Paravina“ u kategoriji djeteta pojedinca pripala je Magdaleni Tepuš, članici Društva „Naša djeca“ Radoboj i učenici OŠ Side Košutić (Područna škola Gornja Šemnica), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Radoboj.

Nagrada “Emil Paravina” za skupinu djece pripala je, ravnopravno, vijećnicima XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije (vijećnici dobitnici: Lana Golubović, Fran Rubeša i Lejla Sinanović), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Opatija i dječjem forumu Društva „Naša djeca“ Poreč (članovi dobitnici: Sara Vajagić, Chiara Petretti, Chiara Mačinić, Paolo Mačinić i Denis Brković), prijavitelj: Društvo „Naša djeca“ Poreč.

Na javni poziv Saveza društava “Naša djeca” stiglo je 14 kandidatura (4 pojedinačne i 10 skupnih) kroz koje se kandidiralo ukupno 162-ero osnovnoškolske djece u dobi od 10 do 14 godina, mali borci za prava svojih vršnjaka, a koje su njihovi nastavnici, razrednici, voditelji, mentori, roditelji, vršnjaci kandidirali jer se zalažu za prava djece i pomažu u svojim razredima, Dječjim gradskim/općinskim vijećima, Dječjim forumima, Vijećima učenika ili jednostavno mijenjaju svoje zajednice na bolje u kojima odrastaju.

Mali zagovaratelji i borci za dječja prava upozoravaju odrasle što i kako trebaju raditi u korist djece, pokreću male građanske inicijative za gradnju igrališta, uređenje skate parkova, pomažu djeci iz Ukrajine, brinu o okolišu, morima, vodama, participiraju u međunarodnim radnim tijelima za dječja prava, pokreću antiratne kampanje, nabavku ormarića u školama, rješavaju sukobe u razredu, snimaju video-uratke, crtaju, poučavaju svoje vršnjake o dječjim pravima i obvezama kroz vršnjačku edukaciju i radionice, rado pomažu svojim bolesnim vršnjacima ili se bore za onu slabiju djecu koja nemaju dovoljno samopouzdanja reći što misle i što žele.

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske osnovao je i pokrenuo ovu nagradu u čast dr. sc. Emila Paravine, pedagoga, humanista, promicatelja dječjih prava i dugogodišnjeg tajnika Saveza DND, čiji je rad utjecao na dobrobit života generacija djece i roditelja. Cilj je nagrade  potaknuti djecu da bude aktivna, da nenasilno rješavaju sukobe i probleme, da prepoznaju netoleranciju u društvu, obitelji, školi, vrtiću te naučiti ih da se od malih nogu zalažu za svoja prava i prava svojih vršnjaka.