Najbolji zagorski pastusi na licenciranju

Autor

U organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja iz Krapine, na imanju predsjednika te udruge Mirka Majseca u Bobovju k

p_703256zag-konji-txt.jpg
U organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja iz Krapine, na imanju predsjednika te udruge Mirka Majseca u Bobovju kraj Krapine, jučer su licencirani pastusi za rasplod. Licenciranju za prvi i drugi odabir pristupilo je 15-ak ponajboljih zagorskih pastuha, među kojima su bili i nagrađivani Šarac Blaža Mihaljinca i Bandi Mirka Majseca. Obavljalo se pod stručnim vodstvom inženjera Mate Čačića, voditelja uzgojnih programa pri Hrvatskom stočarskom centru.

- Licenciranjem se zapravo odabiru pastusi za rasplod. U konja ocjenjuje se uzgojni tip, pasmina, mjeri se visina, dužina trupa, obujam grudi i nogu kako bi se ocijenilo odgovara li sve to njihovoj dobi. Konji polažu i ispit radne sposobnosti i prođu li prvi odabir, a nakon godine dana i drugi, na vrat im se stavlja žig i dobivaju papire kao najbolji pastusi za dalji rasplod - objasnio nam je pojam licenciranja ing. Čačić.

Lijepo vrijeme zagorski uzgajivači konja iskoristili su i za druženje uz domaće kobase i vino, a posjetila ih je i županica Vlasta Hubicki.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije