Najpoželjniji Kineziološki fakultet i Akademija likovnih umjetnosti, a najveći broj prijava na Ekonomiji

Autor zagorje.com

Agencija za znanost i visokoobrazovanje objavila je koji su studijski programi najpoželjniji, a gdje je bila najveća navala studenata

student

Objavljena je konačna rang-lista za upis na studije u ak. god. 2020./21. U ljetnom upisnom roku ponuđeno je bilo 866 studijskih programa s ukupno 39 993 upisnih mjesta. Ove se godine prijavilo 32 894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27 036.Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji su Kineziološki fakultet (izobrazba trenera, smjer kondicijska priprema sportaša, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu (animirani film i novi mediji) te Fizioterapija u Splitu (odjel zdravstvenih studija). Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi i to Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultet u Zagrebu te elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER-u), zatim Pravo, Medicina i Strojarstvo u Zagrebu.

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet i Stomatologija. Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je slobodno 12 957 mjesta. Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2020. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku. Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj možete pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.

NAjčitanije