Najskuplja autocesta na probni rok bez punog profila

Autor

U ponedejeljak počeo je tehnički nadzor autoceste Zagreb - Macelj, koji mora biti gotov do kraja travnja, kada će počet

p_403482cesta.wide.jpg
U ponedejeljak počeo je tehnički nadzor autoceste Zagreb - Macelj, koji mora biti gotov do kraja travnja, kada će početi probni rok koji će trajati do otvorenja krajem svibnja.


No, glavni izvođač radova, Phyrn Motorway, još ne zna hoće li njihova matična tvrtka Strabag dobiti i posao gradnje četiri kilometra punoga profila na sadašnjem uskom grlu kod Đurmanca.

- Preliminarno mogu reći da se ne očekuju neki veći nedostaci, možda će biti sporna tek pokoja sitnica, što sigurno neće prolongirati svečano otvorenje - siguran je u dobro odrađen posao glavni inženjer gradilišta Sladoljub Pezerović, koji, dakle, očekuje da će Ministarstvo bez puno prigovora dati uporabnu dozvolu toj najskupljoj autocesti u Hrvatskoj, ali o tome “pakiraju li on i njegove kolege kofere” ili još ostaju na gradilištu zbog uskoga grla još ne zna ništa.

- Mi smo još prošle godine dali ponudu za gradnju punoga profila na toj dionici, banke su odobrile novac, no Vlada još nije odlučila. Kuloari, pak, kažu da će se u to ipak ići. Ako da, negdje najesen.

Iz Pezerovićevih riječi razabire se da Vlada itekako razmišlja o gradnji punog profila, ali još i više o plasmanu na predstojećim izborima, držeći zagorske predizborne adute još u džepu.

Prosvjedi Zagoraca

Kako bilo, zagorska će autocesta uskoro u funkciju, a na Vladi ostaje da se odluči između produljenja ugovora s koncesionarom, koji bi tada vlastitim novcem sagradio puni profil autoceste, i izravnog ulaganja države. No, kako je za gradnju te zahtjevne ceste ionako već utrošeno oko 280 milijuna eura, izglednija je prva varijanta.

Ako Vlada, međutim, ne odluči ništa, bio bi joj to teški “gaf” uoči izbora, jer su Zagorci na toj autocesti već prosvjedovali zbog svega i svačega pa im neće biti teško pobuniti se i zbog opasnog uskoga grla.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije