Najskupljom hrvatskom autocestom 80 km/h

Autor

Prva dani tehničkog pregleda tzv. zagorske dionice autoceste Zagreb - Macelj, od Krapine do granice sa Slovenijom, prošl

p_856702autocesta_v.wide.jpg
Prva dani tehničkog pregleda tzv. zagorske dionice autoceste Zagreb - Macelj, od Krapine do granice sa Slovenijom, prošla su uglavnom zadovoljstvom inspektora i stručne komisije stupnjem izgrađenosti i pomalo futurističkim izgledom te vrlo zahtjevne dionice s brojnim tunelima i vijaduktima koji sijeku zagorska brda.


Radovi su se u prve dvije godine gradnje odvijali u izuzetno teškim uvjetima. Kiša je gotovo stalno padala, što je neprestano povećavalo cijenu od 280 milijuna eura.

No, stručnjaci upozoravaju da bi se brzo morao pronaći novac za gradnju punog profila na cijeloj dionici jer će do daljnjega 3,7 km kod Đurmanca ostati poluprofil, što je, kako kaže glavni inženjer trase Sladoljub Pezerović, “naš izum”.

- Poluautocesta je naš izum. Svagdje u svijetu se autoceste grade u punom profilu iz sigurnosnih razloga - rekao je Pezerović, koji još ne gubi nadu da će Vlada za koji mjesec odobriti gradnju punog profila i na tom dijelu, koji bi bio i najskuplji jer bi, figurativno rečeno, “visio u zraku”. Inače, tehnički pregled autoceste je vrlo zahtjevan posao i podrazumijeva kontrole usklađenosti s projektima i zakonima. Izvještaj će nakon dva tjedna, koliko će trajati, imati 300 stranica.

Ugovorom s izvođačem radova, koncesionarom Phyrn Motorwayem, definirano je i usko grlo kod Đurmanca zbog odmah uočene skupoće tog dijela s dva tunela i tri vijadukta, a ništa nije promijenila ni ponuda samog koncesionara da krene u gradnju, uz već dobivenu potporu banaka.

Kako bilo, zagorska autocesta za sada drugih nedostataka nema, a do eventualne gradnje punog profila sigurnost na tom dijelu postići će se ugradnjom najsuvremenije signalizacije i ograničenjem brzine na 80 km/h.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije