Najviše slijetanja s ceste, kritični dan petak, a vrijeme između 14 i 15 sati

U prometnim nesrećama 15% vozača bilo je pod utjecajem alkohola

Policija

Zagorski policajci su tijekom prva dva mjeseca ove godine obavili očevid kod 88 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjenje za 2,2 posto.
Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulom osobom, u 16 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba zadobilo teže, a 16 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 72 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za jednu prometnu nesreću, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 36,0 posto, dok broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta više za 12,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba manje je za 16,7 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 48,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 21 osoba što je u odnosu na dva mjeseca 2020. godine smanjenje za 44,7 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 12 sudionika od kojih su tri osobe zadobile teže, a devet osoba lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (70 sudionika) ili 36,8 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 17 nesreća ili 19,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 13 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak sa 18 obavljenih očevida, a najsigurnije bile su srijeda i nedjelja po sedam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje od 14 do 15 sati sa 12 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 01 do 03 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 190 sudionika od čega je bilo 140 vozača, 49 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bio je 21 vozač. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 15,0 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola.

Naime, lani je u 90 prometnih nesreća sudjelovao 261 sudionik od čega je bilo 175 vozača od kojih je 25 ili 14,3 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U veljači ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za 35 vozača ili 20,0 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 0,7 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prva dva mjeseca evidentirali 2264 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 1109 prekršaja što iznosi 49,0 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (115) i prekršaji korištenja mobitela u vožnji (55). Od ostalih prekršaja još izdvajamo i 50 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 25 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 11 prekršaja odbijanja alkotestiranja, po 6 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i upravljanja tehnički neispravnim vozilom te 4 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

NAjčitanije