Nakon petodnevnog izbivanja, pronađen 15-godišnjak

Autor

Maloljetni I. F. u našem je domu boravio prije i tu je stekao dosta prijatelja. Za njegov bijeg od kuće nismo znali, a u

p_709337crn-djecak-txt.jpg
Maloljetni I. F. u našem je domu boravio prije i tu je stekao dosta prijatelja. Za njegov bijeg od kuće nismo znali, a u dom je ušao preko skele, kroz prozor, u utorak navečer. Iste ga je večeri pronašla socijalna radnica koja je bila dežurna tu noć, i to u sobi naših štićenika, njegovih vršnjaka, koje poznaje otprije.

Odmah je o tome obavijestila policiju, a dječak je s njima otišao normalno i bez ikakvih problema kazala nam je Radmila Pajić, ravnateljica karlovačkog Doma za djecu i mladež Vladimir Nazor .

Podsjećamo da je dječak u subotu ujutro otišao u obližnju šumu po drva za ogrjev, nakon čega se nije vratio kući. Od tada traje i potraga za njim. Nakon što je pronađen, dječak je iz doma sproveden u Prihvatni centar za maloljetnike u Dugavama, gdje ga je isti dan trebao preuzeti otac. Neslužbeno doznajemo i da mladić ima teške poremećaje u ponašanju, koje često prate tzv. psihotični šumovi.

Iz Centra za socijalnu skrb u Zaboku doznajemo da je zbog složene obiteljske situacije I. F. već u ranom djetinjstvu smješten u udomiteljsku obitelj, što je centar procijenio najprimjerenijim oblikom zbrinjavanja.

Zbog problema pri odrastanju, u 13. godini smješten je u dječji dom u Karlovcu. I. F. je u subotu s lokalnim nogometnim klubom otputovao u Jastrebarsko, što su nam potvrdili treneri i klupski čelnici. Istina je da je s nama u subotu putovao u Jastrebarsko. U trenutku kad smo se spremali bio je na igralištu i pitao može li s nama.

Ostali su ga igrači poznavali i sam je rekao tko je i čiji je, a mjesta je u autobusu bilo, pa smo ga poveli. No, on se s nama navečer vratio! sigurni su pratioci. Do dječakova oca jučer nismo mogli doći, no ljudi koji ga poznaju također potvrđuju da se u toj obitelji ne može govoriti ni o kakvu nasilju nad djetetom, već o poremećaju u ponašanju.

Dječak je želio k ocu

Iz Centra za socijalnu skrb Zabok odgovorili su nam da je do povratka dječaka u obitelj došlo zbog njegova nefunkcioniranja u institucionalnom smještaju. Poštujući i uvažavajući želju djeteta da živi sa svojom biološkom obitelji Centar je odobrio njegov povratak , kaže se u odgovoru i dodaje da je centar nastavio pratiti dječaka i obitelj te i sada poduzima sve za zaštitu i zbrinjavanje malodobnika.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije