Naplata cestarine: Pet kuna više zbog 'tule'


Oroslavčan koji svakodnevno autocestom Zagreb-Macelj putuje na posao u Zagreb, uočio je kako mu se cestarina naplaćuje

naplatna_kucica.jpg


Oroslavčan koji svakodnevno autocestom Zagreb-Macelj putuje na posao u Zagreb, uočio je kako mu se cestarina naplaćuje različito, a uvijek putuje istim automobilom, i to osobnim, marke Mazda Premasy. Ukoliko plaća 'kešom' tada ga cestarina od Mokrica do Zaprešića stoji 11 kuna, a ukoliko plaća svojom kreditnom karticom, a to čini kada mu se žuri i kada su velike gužve, tada mu uzimaju, pet kuna više, 16 kuna, a što je čak deset kuna više po danu.

Uređaj mjeri visinu automobila


To nije ni odmah uočio, no kad je 'skužio', požalio se gospođi na šalteru u kućici koja mu je rekla kako je vjerojatno uređaj koji je postavljen na naplatnoj kućici malo krivo postavljen, odnosno da su tehničari vjerojatno prenisko postavili senzor. Naime, taj senzor mjeri visinu automobila, pa se na taj način naplaćuje veća cestarina kombijima i dostavnim vozilima. No, auto koji vozi naš sugovornik, a koji na taj način želi upozoriti i druge vozače da provjere da li im se cestarina naplaćuje i više nego što treba, ne vozi dostavno vozilo, ni kombi, već je riječ o osobnom automobilu koji ima na krovu tzv. tule, visoko cca 30 centimetara, a koji ga po toj teoriji prebacuje automatski u drugu skupinu vozila, a čija se cestarina naplaćuje više.

Odgovor smo potražili u odjelu prodaje u Egis road operation Croatia koji upravlja autocestom. Od njih smo dobili podatke kako postoji mogućnost da je senzor krivo očitao, s obzirom da je automobil imao dodatak na krovu, te da se inače cestarina od 16 kuna naplaćuje drugoj skupini vozila, u što spadaju kombi vozila.

Vratit će mu razliku


Preporučili su našem sugovorniku da ode s računom kod naplatne postaje Zaprešić kod vođe smjene gdje će mu biti vraćena razlika novca. Prema toj pretpostavci pitali smo da li onda postoji mogućnost da senzor krivo očita i kad na osobnom automobilu vozite bicikl ili prtljagu.
- Ukoliko idete s prtljagom tada trebate prvo na displayu pritisniti gumbić, odnosno provjeriti koji iznos treba platiti, i ukoliko vam na računu bude iznos veći nego uobičajeno, kod blagajnika prvo prebacite u ispravnu kategoriju i tek tada provucite kreditnu karticu - objasnili su nam u Egisu.

NAjčitanije