Našim »Slovencima« veće mirovine?

Autor


Od 1. siječnja 2005. povlači se pitanje kada će 304 umirovljenika koji žive u općini Hum na Sutli, a primaju slovensk

penzioneri1.jpg

Od 1. siječnja 2005. povlači se pitanje kada će 304 umirovljenika koji žive u općini Hum na Sutli, a primaju slovensku mirovinu, konačno dočekati rješenje o prestanku dvostrukog oporezivanja svojih primanja.

Rezultat je to stupanja na snagu slovenskoga Zakona o dohodnini po kojemu Republika Slovenija ima pravo obračunavati i naplaćivati porez na mirovine nerezidenata koje su ostvarene u Sloveniji.

Umirovljenici iz ove skupine još su 11. veljače na svojemu sastanku u Humu na Sutli vrlo energično tražili da se taj problem riješi. Na tomu se skupu okupilo tada više od 200 oštećenih.
Zastupnici Hrvatskoga sabora su 14. srpnja podržali Međudržavni ugovor prema kojemu hrvatski građani koji su ostvarili pravo na mirovini u Sloveniji više ne bi trebali plaćati porez Sloveniji.

Naglašeno je u raspravi da treba od slovenskoga parlamenta tražiti što bržu ratifikaciju Ugovora jer, tek kada oba parlamenta ratificiraju Ugovor, on stupa na snagu. Tada će oko 15.000 umirovljenika, a među njima i ovih 304 iz humske općine, prestati gubiti mjesečno od svoje mirovine između 16 i 33 posto.

– Pravo oporezivanja mirovina hrvatskih građana, koji su mirovinu ostvarili radeći u Sloveniji, nakon stupanja na snagu Ugovora, imat će Hrvatska- objasnio je ministar financija u vladi RH Ivan Šuker.

NAjčitanije