Ne mogu i neću pucati na svoj narod

Autor

Tradicionalnim, desetim, Susretima za Rudija odana je još jednom počast liku i djelu pokojnog pilota Rudolfa Perešina,

p_614314peresin-txt.jpg
Tradicionalnim, desetim, Susretima za Rudija odana je još jednom počast liku i djelu pokojnog pilota Rudolfa Perešina, istinskog junaka Domovinskog rata.



Njegova znamenita rečenica Ja sam Hrvat, ne mogu i neće pucati na svoj narod , koju je izgovorio nakon što je MIG-om 21 25. listopada 1991.pobjegao iz ondašnje JNA i sletio u Klagenfurt u Austriji, ušla je u povijest otpora hrvatskog domoljuba srpskoj agresiji.
Nakon povratka u zemlju, Rudolf Perešin stavio se na raspolaganje HV-u i ratnom zrakoplovstvu čiji postaje zapovjednik. Njegov zrakoplov bio je pogođen 2. svibnja 1995. u akciji Bljesak.

Nakon dvije i pol godine nagađanja o njegovoj sudbini i nadanja da je ipak možda živ u srpskim logorima, srpska je strana njegove posmrtne ostatke izručila 4. kolovoza 1997. godine.
I ovogodišnji susreti u njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici prošli su u znaku bogatog letačkog programa, koje su svojim preletima i akrobacijama otvorila dva MIG-a 21, na kakvima je letio i sam Rudi. Uslijedili su skokovi padobranaca, nastupi helikoptera, ultralakih letjelica, paraglidera i drugih. Brojna izaslanstva položila su cvijeće pred spomen-bistu Rudolfa Perešina, koja se nalazi u istoimenom spomen-parku u Gornjoj Stubici.

- Bio je čovjek koji je pokazao kako se ljubi, brani i umire za domovinu te je zavrijedio svu našu pozornost. Dok budem na čelu Grada, Zagreb će biti pokrovitelj te manifestacije. Matoš je rekao Navik on živi ki zgine pošteno , to se najbolje može reći za našeg Rudija. Neka mu je laka hrvatska zemlja - rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je pokrovitelj Susreta za Rudija. U spomen na Rudija održan je i bogat kulturno-zabavni program te misa u župnoj crkvi Sv. Jurja.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije