Ne žele preuzeti kante i plaćati odvoz smeća

Autor

Veliko Trgovišće ima velikih problema sa zbrinjavanjem smeća Autor Mladen Kukas VELIKO TRGOVIŠČE - Iako je Općinsko v

smece_odvoz.jpg

Veliko Trgovišće ima velikih problema sa zbrinjavanjem smeća

Autor Mladen Kukas

VELIKO TRGOVIŠČE - Iako je Općinsko vijeće Velikog Trgovišča još prije nekoliko godina riješilo problem zbrinjavanja smeća s područja općine dodijelivši koncesiju "Ekofloru plus", nemali problemi još su prisutni. Gotovo polovica stanovništva nije obuhvaćena odvozom smeća, a razlog graniči s građanskim neposluhom. Naime, dio mještana jednostavno ne želi preuzeti obvezu plaćanja odvoza smeća.
"Mještani ne žele preuzeti kante za otpad, čime bi priznali i obvezu plaćanja odvoza. Tvrde da im kante ne trebaju, da nemaju smeća, da ga spaljuju i slično. Mi smo u takvim slučajevima nemoćni. Preostaju nam sudski sporovi koji puno koštaju, a ishod je neizvjestan", rekao je na sjednici Poglavarstva Velikog Trgovišča Josip Špikić direktor "Ekoflora plus".

Prema riječima načelnika Općine Stjepana Pavliše, po dolasku na vlast prije tri godine sadašnja je garnitura zatekla popisano samo 900 kućanstava od ukupno 1660. Kod većina nepopisanih nije se odvozilo smeće, a kada se tome pridoda i više od 200 vikend kuća, dolazi se do podatka da se doista za polovice općine ne odvozi smeće.

Općina je u međuvremenu popisala sva kućanstava, a sređuje i vikend objekte. Popis kućanstava dostavljen je "Ekofloru plus", kako bi se smeće odvozilo iz svih kućanstava. "Ekoflor" je za kamionima nepristupačna mjesta osigurao kontejnere, no problemi su i dalje nepremostivi. Dobar dio stanovništva jednostavno ne želi preuzeti kante i plaćati odvoz. Prema općinskoj odluci o obvezi odvoza smeća "Ekoflor" bi na svaku adresu, neovisno odvozi li s nje otpad, mogao poslati račun za smeće.

Tada bi, misle neki, svi preuzeli kante i odlagali otpad. Međutim, u "Ekofloru" takav potez smatraju prerizičnim, jer je upitno koliko bi takvih građana uistinu platilo račun, a oni moraju platiti PDV po ispostavi računa. I tako se cijeli problem vrti u krugu iz kojeg će se teško pronaći izlaz, a pravo pitanje je gdje završava smeće koje mještani ne žele povjeriti koncesionaru. Vjerojatno po šumama i potocima.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije