Nema državne potpore za vrtić u Velikom Trgovišću

Autor

Iako je svakim danom Zagoraca sve manje, svaki pokušaj da se učini nešto za malu djecu i mlade roditelje nailazi na veli

vrtic200.jpg

Iako je svakim danom Zagoraca sve manje, svaki pokušaj da se učini nešto za malu djecu i mlade roditelje nailazi na velike probleme, ponajviše one financijske prirode.


Svjedoči tomu i gradnja dječjeg vrtića u Velikom Trgovišću. Ovog proljeća počela je gradnja u vrijednosti pet milijuna kuna na 600 četvornih metara. U tu cijenu nije uračunata oprema, koju će općina pokušati riješiti davanjem vrtića u koncesiju.

Prije početka gradnje istražene su stvarne općinske potrebe. A da su one doista velike, svjedoči kako u okolne vrtiće iz Velikog Trgovišća odlazi 60 djece vrtiće dobi te 30 jasličke dobi. Općina za sufinanciranje boravka djece tim vrtićima izdvaja 360.000 kuna na godinu.

- Počeli smo radove sa svojih milijun kuna. Ukupno ćemo iz proračuna izdvojiti dva milijuna kuna za gradnju vrtića, a ostatak novca očekujemo od države, prije svega Ministarstva gospodarstva, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te dijelom od Županije. No ni od koga zasad nema ni kune, iako smo pisali na razne adrese. Svi pozdravljaju gradnju vrtića, ali novac ne daju - ogorčen je načelnik Općine Veliko Trgovišće Ivan Žeinski.

U skladu s mogućnostima s ovih milijun kuna do studenoga trebao bi biti gotov krov vrtića kako zgrada ne bi u zimi propadala. Nakon toga radovi će stati, a nastavit će se na proljeće. Do kraja iduće godine zgrada bi trebala biti dovršena u visokom rohbau, nakon čega bi se oprema vrtića trebala riješiti koncesijom pa bi on mogao početi raditi. Za uzimanje vrtića u koncesiju već ima zainteresiranih, no ne izdvoji li država i njezina ministarstva tri milijuna kuna, od svega neće biti ništa. Bez tog novca dalja gradnja vrtića, ma koliko on bio potreban, neće se nastaviti.

Večernji list/Zagorje.com

NAjčitanije