NEMOJTE GA JESTI: Iz hrvatskih trgovina povučen proizvod iz Srbije!

Autor zagorje.com
trgovina dućan plodine

Foto: Ilustracija/Pixsell (Fotografija je ilustrativna i nije u vezi s tekstom)

S hrvatskog je tržišta hitno povučen prehrambeni proizvod jer je analizom utvrđena prisutnost štetne bakterije.

Riječ je o mljevenom cimetu koji je na naše tržište uvezen iz Srbije. Analizom uzoraka otkrivena je kontaminiranost bakterijom Bacillus cereus. Riječ je o patogenom mikroorganizmu koji je potencijalno opasan za zdravlje ljudi, piše Danica.

Europski sustav za sigurnost hrane otkrio je kako je naloženo povlačenje s hrvatskog tržišta, ali se ne navode nikakve druge pojedinosti. Dakle, nije poznato gdje se sve prodavao sporni cimet iz Srbije.

U uzorku cimeta utvrđen je udjel Bacillusa cereusa od 4800 CFU-a u gramu, što je gotovo pet puta više od dopuštene vrijednosti. Državni inspektorat i Hrvatska agencija za hranu o tom slučaju nisu izvijestili javnost, piše Danica.

Kako navode liječnici, trovanje hranom uzrokovano tom bakterijom obično traje samo 24 sata i većina ljudi se potpuno oporavi. U tom je slučaju riječ o crijevnoj infekciji koju može pratiti proljev i povraćanje.

Bakterija može uzrokovati i infekciju izvan gastrointestinalnog trakta, ali rjeđe. Kod imunokompromitiranih i starijih osoba crijevne i necrijevne infekcije Bacillusom cereusom mogu izazvati komplikacije koje se uglavnom liječe antibioticima.

NAjčitanije