Nenad Špiljar: Oko i uho Kumrovčana

Autor

Kontakt-policajac 16592! Ovaj broj ističe se na identifikacijskoj pločici okačenoj na prsima stasitog 34-godišnjaka iz D

p_633475spiljar_policajac.jpg
Kontakt-policajac 16592! Ovaj broj ističe se na identifikacijskoj pločici okačenoj na prsima stasitog 34-godišnjaka iz Donjeg Škrnika, Nenada Špiljara, jednog od 17 kontakt policajaca koji od 10. travnja ove godine brinu o sigurnosti građana. Kumrovčani svog “bobija” doživljavaju kao domaćina i starog znanca i kažu da, od kako je Nenad u ovoj ulozi među njima, mirnije spavaju.

Onaj tko je “selekcionirao” Nenada među kontakt policajce, pogodio je u “sridu”, jer je riječ o čovjeku koji ima pravi pristup građanima. Zato u njega imaju neograničeno povjerenje. Zovu ga na njegov mobitel: 098/898-650 ili na 92 (preko policijskog operatera), ponekad i za naoko bezazlene situacije. Često ga zaustavljaju i na ulici, prilaze mu, traže mišljenje, savjet, ili naprosto, da s njim popričaju o koječemu, često i izvan njegova 8-satnog radnog vremena.

- Zadovoljan sam svojom novom ulogom. S većinom sugrađana sam uspostavio kontakt. Među svojima sam. Kumrovčani su dobri i radišni ljudi. Kumrovec je tiho i mirno zagorsko mjesto, ali i turistička destinacija čiji etno-muzej “Staro Selo”preko ljeta posjećuje na tisuće školske djece i odraslih, pa imam dodatne obveze glede njihove prometne i fizičke sigurnosti. Odlično surađujem i s lokalnom vlašću, s poduzećima i ustanovama- veli Nenad.

Brine o svemu

Nenada smo upoznali jednom zgodom u svibnju, kada je poduzeo akciju čišćenja divljeg odlagališta u blizini kumrovečke osnovne škole. Odlagalište je bilo opasnost za prolaznike, osobito za djecu. Ovih se dana pobrinuo da se postavljanjem rampe spriječi divlje parkiranje na središnjem trgu između bivše “Name” i “Stare vure”. Trenutno pokriva i “rejon” Siniše Bartolovića, kontakt policajca u gradu Klanjcu, dok je ovaj na godišnjem odmoru. - Siniša i ja odlično surađujemo, nadopunjavamo se. Ne samo da smo dobri kolege, već i prijatelji, obojica volimo i igramo nogomet u veteranskoj momčadi klanječke “Predionice”. Kad se vrati, odoh i ja malo na odmor, jer me nakon toga opet čeka puno posla - smješka se simpatični “bobi”, inače rođen u njemačkom Hildenu, 1972. godine. Otamo se 1977. s obitelji vratio u domaju, izučio kovinotokarski zanat. Bio je i sudionik Domovinskog rata, u 103. brigadi. Potom ga je želja da štiti ljude i njihovu imovinu odvela u policiju i baš ove godine proslavit će okruglih 10 godina od kako je pripadnik MUP-a. Oženjen je Sonjom (33), zaposlenom u knjigovodstvenom servisu Milene Broz u Klanjcu i imaju dvoje djece: Antonela je u 7., a Bruno u 3. godini života.

U rujnu će pokrenuti akciju sigurnosti djece vrtića i škole u javnom prometu, koju će nema sumnje, u suradnji s odgajateljicama i nastavnicima, uspješno obaviti, budući je stručno osposobljen i dobar organizator.
NAjčitanije