Nevenka Gregurić, tiha zapisivačica kajkavske baštine

Autor Ivo Šućur

Nevenka Gregurić
Raznovrstan, sadržajan i interesantan Program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2009 u Gradskoj kn

greguric.jpg

Nevenka Gregurić

Raznovrstan, sadržajan i interesantan Program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2009 u Gradskoj knjižnici Krapina nastavljen je ovih dana s predstavljanjem Nevenke Gregurić, „tihe zapisivačice kajkavske baštine“, nastavnice u OŠ Bedekovčina i zamjenice gradonačelnika grada Zaboka.

Ova osebujna Zagorka, po riječima ravnateljice Gradske knjižnice Krapina Vesne Gregurović, vrlo živopisne biografije, pojavila se u kajkavskoj književnosti 2003. godine s poetskim prvijencem koji je obuhvaćao 52 pjesme objedinjene pod naslovom „Suza v oku, radost vu srcu“ u kojem sažimlje iskustva vlastitog djetinjstva, školovanja, učiteljevanja i majčinstva.

Žalovanje, radost, život…

No, emocionalno najpunijima čine se one pjesme u kojima piše o bolnom gubitku muža, o danima žalovanja, duboke tuge i sjećanjima na zajedničke dane s njim. Od 2004. do 2008. godine Nevenka je objavila još 4 prozne knjige. Jedna je od njih knjiga pripovjedaka i etno zapisa vezanih za narodne običaje i blagdane u rodnom kraju („Trunek spomenka“), druga knjiga proze nosi naslov „Drage življenje“, u kojoj je autorica objedinila 3 pripovijetke, u prvom dijelu i zbirku lokalnih recepata za pripravljanje jela, te pravila lijepog ponašanja za stolom, u drugom dijelu.

Zbirka ''Babičine priče'', u literarnom smislu najkvalitetnija njena knjiga, sadrži 15 kraćih, a tematski vrlo različitih pripovijedaka nastalih na temelju kazivanja njene bake u kojima se ogleda narodna mudrost i znanje, a u drugom dijelu može se čitati kao svojevrsna enciklopedija dječjih seoskih, tradicionalnih, ali nažalost zaboravljenih igara.

Zadnja autoričina knjiga koju smo upoznali na druženju u Gradskoj knjižnici Krapina bila je njena autobiografska zbirka „Biti vučiteljica“ u kojoj opisuje vlastitu profesionalnu, ali i privatnu biografiju u kojoj se učiteljski poziv isprepliće s obiteljskim i susjedskim životom tvoreći nerazmrsivu cjelinu po kojoj je ova autorica poznata kako u svojoj školi tako i u široj zajednici, ne samo kao istinski zaljubljenik svoga posla, nego kao veliki čovjek u malom okruženju.

Glazbeni dio programa upotpunile su članice ženske vokalne skupine KUD-a Bedekovčina pod dirigentskom palicom Anice Kopjar, v. d. ravnateljice Općinske knjižnice i čitaonice Bedekovčina.

NAjčitanije