Nevrijeme u Zagrebu i okolici. Stabla padala na ulicu i automobile! Iznenadilo i meteorologe

PXL_120723_101475045.jpg

|Nevrijeme praćeno grmljavinom jutros je zahvatilo Zagreb. Zapuhao je snažan vjetar, a nebo se u potpunosti naoblačilo. Mjestimice je pala i kiša, pipe Index. Vjetar je, kako javljaju čitatelji, nosio kontejnere. U Sopotu, na križanju Ehrlichove i Kovačevićeve, stablo je palo na cestu.

ZET je objavio da je zbog pada stabla preusmjerio neke linije.

"Zbog pada grana na naponsku mrežu u Ulici grada Gospića, linije 2, 3 i 13 skraćene su do Heinzelove, a putnike od Heinzelove do Savišća prevoze autobusi. Zbog pada stabla na Sljemenskoj cesti, u prekidu je autobusna linija 140. Ponovno je uspostavljen tramvajski promet na relaciji Dubrava - Kvaternikov trg, koji je bio u prekidu zbog pada grane na naponsku mrežu na Maksimirskoj cesti, a linije 11 i 12 ponovno prometuju Jurišićevom. Na terenu su dežurne ekipe i vatrogasci te se intenzivno radi na uklanjanju prepreka i uspostavi prometa", javili su iz ZET-a.

Tomislav Kozarić, DHMZ, rekao je za HRT da nas je probudilo nevrijeme koje je iznenadilo i prognostičare i građane. Objasnio je da se nevrijeme stvorilo preko noći i iz Slovenije došlo do Hrvatske.

- Srećom slabi. Ono što je dobro oblaci i ta kiša donose nešto nižu temperaturu, blago će popustiti vrućina pa će se lakše disati u krajevima gdje će biti pljuska. Ali toplinski val je danas na vrhuncu pogotovo u dijelovima središnje Hrvatske koji neće biti zahvaćeni pljuskom, Slavonija, Dalmacija, kazao je.

Kozarić je rekao da skoro svi krajevi imaju narančasto, a u mnogim mjestima je i crveno upozorenje.

- Dijelom zbog tople noći, dijelom zbog temperature koja će negdje dosegnuti 37 stupnjeva, dodao je.

Kozarić je objasnio da se za vikend također očekuju visoke temperature te da je to nastavak toplinskog vala.

- Bit će vruće i treba slušati upozorenja i preporuke, rekao je.