Nezavisni zagorski vijećnici pokrenuli inicijativu: ‘Tražimo da se revidira odluka u indeksu razvijenosti’

Autor zagorje.com
zagorje.jpg

Nezavisni gradonačelnik grada Oroslavja Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik Županijske skupštine KZŽ Romeo Vincelj i nezavisna vijećnica i predsjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina u ime nezavisnih okupljenih oko Zagorje 2.0 i lokalnih nezavisnih lista partnera pokrenuli su inicijativu na temu revidiranja odluke o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema stupnju ravijenosti.

Kako pojašnjavaju u svom dopisu, ta je Odluka stupila na snagu 1.1.2018. godine.

‘Općine i gradovi javljaju se na mnoge natječaje za dodjelu sredstava za njihove projekte, obnovu ili gradnju infrastrukture. Stupanj razvijenosti im je najčešće jedan od preduvjeta za prijave. Mnogi čelnici se žale zbog razreda u koji pripada njihova općina/grad, no nitko nije aktualizirao zašto od 2017.  Ministarstvo nije provelo ocjenjivanje koje po zakonu mora provesti’, pojašnjavaju nezavisni.

U dopisu prema Ministarstvu regionalnog razvoja I fondova Europske unije navode kako Krapinsko - zagorska županija u svom sastavu ima neke jedinice lokalne samouprave koje su prema Odluci o razvrstavanju prema stupnju razvijenosti svrstane u skupine od V- VIIL, a prema mnogim pokazateljima ,,na terenu" i razvijenosti infrastrukture nisu ništa bolje od nekih niže rangiranih JLS.

'Znamo da su kriteriji odnosno pokazatelji za određivanje indeksa razvijenosti taksativno navedeni u pozitivnim propisima, konkretno u Zakonu o regionalnom razvoju i vjerujemo da je rangiranje provedeno sukladno tome dovelo do rasporeda JLS po skupinama kako je sada. No, ti kriteriji prvenstveno uzimaju u obzir prosječni dohodak per capita, prosječnu stopu nezaposlenosti, indeks starenja stanovništva, stupanj obrazovanja i opće kretanje stanovništva, što u konačnici nije vjerodostojni pokazatelj stanja razvijenosti same infrastrukture neke općine ili grada i općenito nije preslika životnog standarda nekog mjesta, a većina natječaja za kojima vape JL(P)S, a osobito one manje, su upravo natječaji koji im omogućuju financijsku podršku upravo u tom kontekstu', stoji, između ostalog, u dopisu, naglašavajući da se od 2017., kada je provedeno ocjenjivanje i praćenje stupnja razvijenosti, puno toga promijenilo.

Apeliraju da se provede detaljno ocjenjivanje stupnja razvijenosti i donese nova odluka, kako bi sami natječaji mogli pružiti jednake mogućnosti jedinicama lokalne i područne samouprave za razvoj infrastrukture i ispuniti svoju svrhu, a to je ravnotežna u regionalnom razvoju.