Nismo skinsi, nosimo dugu kosu i Lacoste

Autor


Dvojici mladića, koji su u parku u Zaboku u ožujku prošle godine palicama napali maloljetnika i njegovu prijateljicu,

skinsi.jpg


Dvojici mladića, koji su u parku u Zaboku u ožujku prošle godine palicama napali maloljetnika i njegovu prijateljicu, a postupak protiv njih je prvotno obustavljen zbog nedostatka dokaza, ipak je počelo suđenje na Odjelu za mladež Općinskog suda u Zlataru.
Šokirani roditelji pretučenog maloljetnika nisu htjeli prihvatiti da napadači neće biti kažnjeni iako su priznali napad pa su podnijeli žalbu koju je prihvatilo Vijeće za mladež Županijskog suda u Zlataru.

Premda su se izjasnili da nisu krivi, optuženi maloljetnici na početku suđenja priznali su da su, svaki na svoj način, sudjelovali u napadu. Napadači su rekli kako im je zbog toga jako žao. Međutim, iako su ih njihove žrtve jasno opisale kao skinheadse, na suđenju to negiraju. Kažu da im to nanosi duševnu bol i probleme u društvu. Sutkinja je, naime, svakog od optuženih maloljetnika, među kojima je bio i treći ranije nepozvani, detaljno ispitivala o načinu njihova odijevanja i kako su bili odijeveni u vrijeme napada.

Podatak o temperaturama

Porekli su da su ikada imali obrijane glave i nosili martensice. Na sudu su se prikazali kao uredni mladići koji nose Lacosta tenisice i imaju dužu kosu.

Negirali su i da su kobne večeri imali ‘spitke’ te su rekli da su nosili majice kratkih rukava. Budući da se napad dogodio u ožujku, sutkinja ih je sumnjičavo upitala kako to da im nije bilo hladno, no oni su i dalje ostali pri svojim tvrdnjama. Stoga će se za iduće ročište zatražiti podatak o temperaturama na dan kada se dogodio napad kako bi se provjerila njihova obrana.

Sutkinja

Sumnja u tvrdnje da su te večeri imali samo majice kratkih rukava
Budući da su pretučeni policiji identificirali napadače kao skinse obrijanih glava, na sudu će se vjerojatno saslušavati svjedoci koji obje skupine poznaju otprije. Ipak, optuženi mladići spremno su na sudu priznali da se oni koje su napali deklariraju kao punkeri. - Imali su marte s crvenim žnirancima, uske traperice i majice na kojima je pisalo punk - odgovorio je jedan od optuženih na pitanje kako su znali koga napadaju.

Svi su ‘nešto’ vidjeli

On sam nije imao martensice, već crne tenisice s bijelim žnirancima. Bio mu je to treći izlazak u životu i tada je imao 15 godina. Vidio je da je jedan od onih s kojima je izašao van “punkera” udarao palicom. Sve mu je to danas grozno, žao mu je i kaje se. Ne druži se ni s kim iz te skupine s kojom je bio kobne večeri. Kao i na pripremnim ročištima, svatko je od osumnjičenih za brutalni napad nešto vidio, nitko nije vidio sve, a svatko je sudjelovao na svoj način.

Tužiteljstvo prvotno odbacilo optužbu protiv maloljetnika zbog nedostatka dokaza

Skupina mladića u parku kraj policijske postaje napala je palicom maloljetnika, a njegovoj su prijateljici slomili nos. Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice maloljetnika te je ujesen sazvano pripremno ročište na kojem su maloljetnici za premlaćivanje optuživali jedan drugoga. No, tužiteljstvo je odustalo od kaznenog postupka zbog nedostatka dokaza. Roditelji pretučenog mladića podnijeli su žalbu Vijeću za mladež Županijskog suda, a viši ju je sud prihvatio. U obrazloženju je navedeno kako bi preuranjeni odustanak od kaznenog postupka mogao osumnjičenicima stvoriti sliku toga kao uobičajenog obrasca među vršnjacima.

Vezana vijest

Izvor: Jurarnji.hr

NAjčitanije