Ništa od rotora? HC imaju novi plan za opasno raskrižje na cesti Zabok - Krapina

FotoJet (65).jpg

Na raskrižje Spojne ceste Zabok – Krapina s Ulicom Matije Gupca u Svetom Križu Začretju, za koje je bilo najavljeno da će se na njemu izgraditi rotor, velika je mogućnost da umjesto rotora na njega budu postavljeni semafori, baš kao što je to učinjeno drugom raskrižju u Svetom Križu Začretju, onom s Ulicom Marije Jurić Zagorke. Potvrdila je to za Zagorje.com glasnogovornica Hrvatskih cesta, Tamara Đurijanček, rekavši kako Hrvatske ceste pripremljen potreban novac za projektiranje rotora, no, naknadno počele razmišljati o jednostavnijem rješenju – postavljanju semafora.

Obećanja HC-a

Podsjetimo, već puno prije nego što je u prosincu prošle godine puštena u promet druga dionica spojne ceste Zabok – Krapina, ona od Svetog Križa Začretja do Lepajci, mještani i Općina upozoravali su Hrvatske ceste da su projekti po kojima je građena zastarjeli te da će se njenim puštanjem u promet stvoriti dva opasna raskrižja u Začretju. Upravo na jednom od njih, na onom s Ulicom Marije Jurić Zagorke, mještani su krajem prošle godine (nakon otvorenja ceste) organizirali i mirni prosvjed, kako bi upozorili na 'nedovoljnu razinu sigurnosti', a već dva dana kasnije pokazalo se da su bili u pravu. Tada se, naime, dogodila prva u nizu prometnih nesreća, koje su se narednih mjeseci zaredala na tim raskrižjima. Mještani su tražili da se cesta zatvori dok se ne izgrade rotori na tim raskrižjima, a Hrvatske ceste obećale su da će na raskrižju M.J. Zagorke postaviti semafore, a na raskrižju M. Gupca izgraditi rotor.

Prethodna analiza

Semaforizacija prvog raskrižja uslijedila je čak puno brže nego što se bilo tko nadao, a  Hrvatske ceste odmah su i pripremile novac za projektiranje rotora na onom drugom, južnom raskrižju. Svoje su obećanje, mora se priznati, shvatili vrlo ozbiljno te su reagirali brzinom na koju Zagorci od državnih tvrtki i institucija baš i nisu navikli. Za sam rotor, odmah su najavili kako će proces biti malo duži, što je i razumljivo s obzirom na zahtjevnost projekta. No, prema riječima Tamare Đurijanček, osiguravanje tog drugog raskrižja također bi se moglo ubrzati, pojednostaviti, ali i pojeftiniti i Hrvatske ceste upravo razmišljaju u tom smjeru. - Hrvatske ceste su osigurale sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju raskrižja s kružnim tokom prometa na raskrižju državne ceste DC677 sa županijskom cestom ŽC2158 (ulica Matije Gupca) te je predmetno predviđeno i planom nabave za razdoblje 1.1. - 31.12.2023. godine. Međutim, kako gradnja kružnog toka zahtjeva dugotrajnu proceduru koja podrazumijeva ishođenje dozvola, potencijalni otkup zemljišta, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a nastavno na pozitivno iskustvo semaforizacije raskrižja državne ceste DC677 sa županijskom cestom ŽC 2160 (ulica M. J. Zagorke), kako u smislu sigurnosti prometa, tako i u smislu protočnosti, Hrvatske ceste su odlučile prethodno izraditi usporednu analizu i simulaciju dvaju mogućih rješenja i to semaforizacije predmetnog raskrižja te izgradnje raskrižja s kružnim tokom prometa – otkrila nam je glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Semaforizacija brža i jeftinija

Kako je pojasnila, razlika između semaforizacije i izgradnje rotora je višestruka kad je u pitanju priprema, realizacija, ali i financiranje projekta. -Ako se simulacijom dokaže, uvažavajući sve ključne čimbenike koji utječu na sigurnost i protočnost prometa, da je semaforizacija raskrižja optimalno rješenje upravljanja prometnim tokovima na predmetnom raskrižju, sredstva predviđena za izradu projektne dokumentacije za izgradnju raskrižja s kružnim tokom prometa iskoristit će se za izradu projektne dokumentacije za semaforizaciju raskrižja te će se naknadno, po izradi projekta, osigurati i sredstva za radove i nabavu semaforske opreme. Rok za izradu projektne dokumentacije za semaforizaciju je 45 dana, a za izvedbu radova bilo bi predviđeno tri mjeseca od provedbe postupka nabave. Za primjer, semaforizacija obližnjeg raskrižja DC677 sa županijskom cestom ŽC 2160 (ulica M. J. Zagorke), a nakon izrade projektne dokumentacije i provedbe postupka nabave, izvedena je u roku od tri mjeseca od ugovaranja te je vrijednost radova iznosila oko 65.000 eura – napomenula je Đurijanček.

Mjere povećanja sigurnosti

Što god na koncu odlučile Hrvatske ceste, ono što mještane, kao i sve vozače najviše zanima jest kad se može očekivati početak radova, bilo na semaforizaciji, bilo na izgradnji rotora na raskrižju Spojne ceste Zabok – Krapina s Ulicom Matije Gupca u Svetom Križu Začretju. - Ukoliko se simulacijom predloži izgradnja rotora, napomenuli bismo kako je u tom slučaju za izradu projektne dokumentacije predviđeno 180 dana, nakon čega je potrebno ishoditi suglasnosti, riješiti eventualna imovinsko-pravna pitanja, provesti postupak javne nabave te ugovoriti radove za koje je, u pravilu, rok izvedbe oko 6 mjeseci, uz napomenu kako je vrijednost izgradnje rotora višestruko veća od vrijednosti radova semaforizacije. Nastavno na sve gore navedene čimbenike, očekivani početak radova izgradnje rotora bio bi tijekom 2024. godine, dok bi očekivani početak radova na semaforizaciji predmetnog raskrižja bio na jesen 2023. godine. U konačnici, napomenuli bismo kako su Hrvatske ceste na osnovu mišljenja revizora cestovne sigurnosti na navedenom raskrižju provele i dodatne mjere povećanja sigurnosti prometa, a kojima je prvenstveno dodatno naglašena obveza zaustavljanja vozila koji dolaze na raskrižje sa sporednog smjera, odnosno sa županijske ceste ŽC2158, odnosno, Ulicom Matije Gupca – rekla nam je glasnogovornica Hrvatskih cesta, Tamara Đurijanček.