Nova bolnica pala je na tehničkom

Autor

Tehničkim pregledom nove županijske bolnice na lokaciji Bračak pokraj Zaboka u pet dana nadzora, pronađeni su brojni, al

p_105176zag-bolnica-txt.jpg
Tehničkim pregledom nove županijske bolnice na lokaciji Bračak pokraj Zaboka u pet dana nadzora, pronađeni su brojni, ali mali nedostaci, koji će do otklanjanja u roku od 90 dana odgoditi izdavanje uporabne dozvole.

Nedostaci poput neodgovarajućih poklopaca za zahodske školjke, nedovoljna pošumljenost okoliša, neobilježenost parkirališnih mjesta za invalide i sl. brzo će se otkloniti, doznajemo u upravi bolnice, koju čeka i sređivanje dokumentacije. Ukratko, daske na školjkama lako je promijeniti, no ostaje im prevladavanje financijskog nerazmjera između njihova i izračuna Ministarstva ukupnog iznosa koji im je potreban za opremanje bolnice.

Ona je, naime, trebala prema planovima biti otvorena još u ožujku, no kako je nemaju čime opremiti, sve se oteglo, a prema najavama ministra zdravstva Nevena Ljubičića, prije jeseni neće biti primljeni prvi pacijenti. Prema izračunu bolnice, za opremanje im treba 174 milijuna kuna, dok je u državnom proračunu za tu namjenu osigurano samo 58 milijuna kuna.

Do sada je bolnici isporučena oprema vrijedna samo 22 milijuna kuna, a sugerirano im je da si “pomognu” i starom opremom iz postojeće, prastare bolnice. Ministarstvo je, doduše, svjesno da 58 milijuna nije dovoljno, no ne priznaje ni izračun bolnice. Stručno povjerenstvo Ministarstva izračunalo je da bi bilo dovoljno - 100 milijuna kuna.

Kupuju 16-slojni CT

Zagorje je izvojevalo još jednu bitku u “ratu” s Ministarstvom: zbog prezauzetosti, ministar je prepustio bolnici da sama putem natječaja nabavi višeslojni CT aparat. Natječaj koji je raspisalo Ministarstvo više je puta poništen. Zagorcima je on, naime, namijenio staromodni, četveroslojni CT, dok je, primjerice, Dubrovnik dobio 64-slojni! Zagorci će sada raspisati natječaj za barem 16-slojni CT, a razliku će platiti Krapinsko-zagorska županija, o čemu je donesena i odgovarajuća, dakako, jednoglasna odluka Županijskog poglavarstva.

Zaklada za bolnicu

Zagorci se, međutim, ne predaju: ono što im ne da država, namaknut će sami. Osnovali su zakladu za novu bolnicu, pjevaju, sviraju, održavaju aukcije, uključeno je i staro i mlado, sve udruge i brojni poduzetnici, svatko daje koliko može. Do sada je u novcu prikupljeno oko 70 tisuća kuna, te u opremi 80 tisuća.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije