Novi udar na džep hrvatskog potrošača

Autor

Četveročlanoj hrvatskoj obitelji u rujnu će za život u prosjeku trebati oko 1500 kuna više nego je trošila tijekom ljetn

prosjak.jpg

Četveročlanoj hrvatskoj obitelji u rujnu će za život u prosjeku trebati oko 1500 kuna više nego je trošila tijekom ljetnih mjeseci. Ako su u obitelji dva srednjoškolca, ta bi svota zbog kompleta knjiga koje su skuplje nego osnovnoškolcima mogla premašiti i 2000 kuna.


Uobičajenom jesenskom udaru povećanih izdataka vezanih uz početak škole, nabavu knjiga, zimnice, toplije odjeće i sl. pridružit će se, kako se očekuje zbog stalnog rasta cijena goriva, i val poskupljenja.

U Nezavisnom hrvatskom sindikatu, koji je prije nekoliko dana objavio sindikalnu košaricu za srpanj, pribojavaju se da bi rujanska poskupljenja mogla uvećati životne troškove od 5900 kuna u srpnju za otprilike pet posto. Život je u rujnu ionako skuplji dvadesetak posto nego za ljetnih mjeseci. Gorivo, kao prvo u lancu skupoće, moglo bi recimo cijenu prijevoza uvećati i dvostruko više od sindikalne procjene rasta ukupnih životnih troškova.

"U putničkom prijevozu krajem srpnja cijene su skočile od pet do sedam posto. Bude li novog poskupljenja goriva krajem kolovoza, nova se korekcija neće moći izbjeći, a bojim se da će biti i viša od ove posljednje. Što se pak tiče teretnog prijevoza, svako je dizanje cijena vrlo nepopularno gorivo je jeftinijie i u Sloveniji, i u BiH, i u SiCG, ali i u Austriji. Trošak goriva sada već čini alarmantno visokih 40 posto", upozorava Branko Kovačić, član Nadzornog odbora Hrvatskih cestovnih prijevoznika. To svakako nije jedina djelatnost u kojoj se važe dizati cijene ili ne.

Isto tako, nema sumnje da će idućih tjedana biti i neopravdanog napuhivanja cijena. Kao da je džep hrvatskog potrošača vreća bez dna. Život mu ionako stalno poskupljuje; u srpnju mu je trebalo 600 kuna više nego lani.

NAjčitanije