Novi zakon o rodiljnim i roditeljskim dopustima: 'Tate, ajmo na porodiljni'

Autor


Iako i tate imaju pravo na porodiljni dopust, rijetki se odlučuju na mijenjanje pelena, kupanje i hranjenje svojih beb

1c71cf7b-9aca-4123-8351-bac198d55210.JPG


Iako i tate imaju pravo na porodiljni dopust, rijetki se odlučuju na mijenjanje pelena, kupanje i hranjenje svojih bebača. U Hrvatskoj samo oko 2 posto očeva iskoristi to pravo.

Kako je tek u našoj županiji i što donosi Novi zakon o rodiljnim i roditeljskim dopustima?

Mama je zakon. Mama nam kuha, mama nas sprema u školu, mame su te koje idu na roditeljski sastanak i koje najviše sudjeluju u odgoju djece. Tate su tu da rade i zarađuju da bi mama mogla kupiti hranu i baby puder. Danas se situacija mijenja i tate sve više sudjeluju u odgoju djece. A od 1. siječnja sljedeće godine stižu novosti u korištenju prava po osnovi roditeljstva. Od iduće godine koja samo što nije, prava po osnovi roditeljstva ostvarivat će se prema novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Sada će i tate imati više prava.

Po starom zakonu, očevi u Hrvatskoj mogli su ići na rodiljni dopust tek u drugoj polovici jednogodišnjeg roditeljskog dopusta. Prvih šest mjeseca rodiljnog dopusta bilo je rezervirano isključivo za mame, a tate su mogle tek nakon toga. U novom zakonu o rodiljnim i roditeljskim dopustima ostaje da obvezni roditeljski dopust i dalje traje do šestog mjeseca djetetova života, ali se nakon 42.dana može po dogovoru prenijeti s majke na oca. A po direktivi koju propisuje EU, očevi bi morali koristiti dio rodiljnog dopusta. Isto tako, zakon propisuje i da se majka i otac djeteta mogu jednako koristiti porodiljnim dopustom nakon prvih šest mjeseci života bebe.

Rodiljni dopust obuhvaća razdoblje koje počinje 28. dana prije očekivanog termina porođaja pa do šest mjeseci starosti djeteta, a roditeljski je dopust onaj na koji roditelji imaju pravo nakon što dijete navrši šest mjeseci života. U razdoblju korištenja prava na rodiljni dopust, koji traje najdulje do šest mjeseci starosti djeteta, korisnik ima pravo na novčanu naknadu u visini plaće koja mu se isplaćivala prije mjeseca u kojem je počeo koristiti pravo. Taj dio ostaje isti. Novina je da se roditeljski dopust koji traje godinu dana, može iskoristiti do 8. godine djetetova života i roditelji ga ne moraju iskoristiti odjednom.

Novi zakon uređuje prava po osnovi roditeljstva za sve osobe koji su osiguranici u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja i državljani su RH. Isto tako nakon prijema Hrvatske u članstvo EU jednako će se primjenjivati i na sve državljane zemalja članica europskog ekonomskog prostora. Pravo na rodiljni dopust za osobe u radnom odnosu bit će uređeno Zakonom o radu, a za obrtnice, majke koje obavljaju djelatnost samostalnih zanimanja, za umirovljenice, nezaposlene majke, te učenice i studentice Zakonom o rodiljnom dopustu majki.

Novac kao motiv

Da tate mogu koristiti porodiljni dopust, nije ništa novo, ali bi sada trebalo više poraditi na tome da očeva uloga u životu djeteta u prvim mjesecima postane što važnija. Čak i neke političke stranke kod nas zagovaraju veću ulogu tate u najranijoj djetetovoj dobi. U Hrvatskoj po statističkim podacima samo oko 2 posto očeva iskoristi to pravo. A razlog zbog kojih se ta 'šačica očeva' odlučuje za 'porodiljni' najčešće je zbog toga što primaju niže plaće od svojih supruga. Znači, razlog je bio financijski.

Ovim novinama u zakonu će se, objašnjavaju stručnjaci, uravnotežiti prisutnost oba roditelja, te povećati uloga oca u obiteljskom životu. Roditelji novorođenčadi moći će ostvariti dvije skupine prava: pravo na vremenske potpore i novčane potpore. Vremenske su potpore pravo roditelja da u određenom razdoblju ne rade, a zakonodavac ih naziva dopustima, poštedom od rada i propisanim vremenom za brigu o djetetu. Zaposleni u radnom odnosu ostvarivat će pravo na dopust, osobe koje primaju primitke od drugog dohotka ostvarivat će pravo na poštedu od rada, a nezaposlene osobe, učenici i studenti pravo na propisano vrijeme za brigu o djetetu.

Deset zagorskih očeva na porodiljnom


Odlučuju li se naši zagorski očevi na porodiljni dopust i čuvanje svojih bebača? Kako nitko u našoj bližoj okolini nije znao ni jednog tatu iz naše županije koji se odlučio na taj 'hrabri' potez, a vjerojatno bi ih mogli nabrojati na prste, odlučili smo provjeriti koliko ih ima kod HZZO-a Područne službe u Krapini. 'Friški podaci HZZO-a kažu kako na području naše županije imamo zabilježeno 827 korisnika porodiljnog dopusta.

- Porodiljni dopust u Zagorju koristi upravo u ovom trenutku 817 majki i deset očeva. U Donjoj Stubici su dva, u Klanjcu jedan, u Zaboku tri, u Zlataru dva i u Krapini dva – rekao nam je Željko Belec, ravnatelj Područne službe HZZO-a Krapina. Razlog te male brojke naspram majki, jest smatra ravnatelj Belec, najvjerojatnije tradicija, ali i to da mame još uvijek imaju nižu plaću od očeva. I u HZZO- u su upoznati s novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim dopustima koji stupa na snagu od prvog siječnja iduće godine. Ako tata neće htjeti iskoristiti svoj dio dopusta rezerviran za dijete morat će potpisati majci, odnosno dati suglasnost da ona ostane na cijelom porodiljnom dopustu djeteta. Nadamo se samo da će i tate s ovim novinama u zakonu preuzeti veću odgovornost u odgoju djeteta, i da će brojka zagorskih očeva biti barem malo veća.

Piše Mirjana Bašak

NAjčitanije