Novi župan HDZ-u: Dosta se dijelio novac po babi i stričevima

Autor


Novi zagorski župan od danas je Siniša Hajdaš Dončić koji je tako naslijedio Sonju Borovčak koja je županica bila posl

hajdas_311.jpg


Novi zagorski župan od danas je Siniša Hajdaš Dončić koji je tako naslijedio Sonju Borovčak koja je županica bila posljednje dvije godine, od srpnja 2007. godine, a sad će biti dožupanica za društvene djelatnosti.

Umjesto dožupana za gospodarstvo Zorka Vidičeka novi je dožupan Anđelko Ferek Jambrek. Novom je županu čestitao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekavši kako su u Zagorju izbore odlučili spoj mladosti i iskustva.

Zagorci prema Europi

Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će kao novi župan nastaviti dosadašnje dobre projekte i programe i da će puno više pažnje okrenuti novcu koji bi Zagorci trebali dobiti iz pretpristupnih fondova Europske unije. Obrušio se i na državnu HDZ-ovu vlast.

- Dosta je bilo dijeljenja novca po babi i po stričevima u kojima središnja vlast novac poreznih obveznika daje samo županijama, gradovima i općinama gdje je HDZ na vlasti. Nedopustiva je podjela na njihove i naše načelnike, nedopustivo je da se u rješavanju problema zaobilaze službene županijske institucije jer bolje sutra zaslužuje svi naši stanovnici, a ne samo oni koji žive tamo gdje je HDZ na vlasti.

Takvo ponašanje je balkansko, antieuropsko i Europa to više neće tolerirati. Novac se ne smije dijeliti prema stranačkom ključu, već prema programima i projektima - rekao je Hajdaš Dončić. Predajući dužnost, dosadašnja županica Sonja Borovčak je rekla da se primopredaja zapravo obavlja u obiteljskoj atmosferi.

- Novom županu u nasljedstvo ne ostavljam nikakve dugove ni dubioze, posebno sam ponosna na izvješće državne revizije koja je i ove godine pokazala da poslujemo čisto - rekla je Sonja Borovčak.

Obaveze

Inače, ukupne obaveze Krapinsko-zagorske županije iznose nešto manje od 31 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 26,8 milijuna kuna odnosi na vraćanje krediti za gradnju nove Županijske bolnice na Bračku. Od ostalih obaveza Županija mora podmiriti i milijun i pol materijalnih troškova zagorskim osnovnim i srednjim školama, što mora dobiti iz državnog proračuna, nešto više od milijun kuna treba izdvojiti za pomoć jedinicama lokalne samouprave, oko 480.000 kuna za prijevoz srednjoškolaca, no to su stavke koje se rješavaju u hodu.

Nakon primopredaje, na kojoj su bili i čelni ljudi koalicijskih partnera zagorskog HNS-a Anđelko Topolovec, ZDS-a Stanko Belina, A-HSS-a Stanko Majdak i HSU-a Josip Kovačić, nazdravilo se šampanjcem.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije