"Novinari su mi zeli svu inteligenciju"

Autor

Na Županijskom sudu u Zlataru nastavljeno je desetogodišnje suđenje Gabrijelu Hercegu (68) iz Velikog Bukovca, koji je o

p_292451herceg_crna.jpg
Na Županijskom sudu u Zlataru nastavljeno je desetogodišnje suđenje Gabrijelu Hercegu (68) iz Velikog Bukovca, koji je optužen za pokušaj ubojstva nožem susjeda Ivana Hercega, koji tvrdi da ga je Gabrijel iznenada napao dok se s posla vraćao kući te mu nanio teške tjelesne ozljede u predjelu trbuha, a spašen je zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

Suđenje je ponovljeno, budući da je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2000. godine kojom je okrivljenik trebao dobiti dvije godine zatvora. Na glavnoj raspravi saslušano je niz svjedoka, čije izjave je okrivljeni stalno komentirao i tvrdio da nisu istinite, premještao se po sudnici, a u jednom trenutku je zbog fotografiranja čak zaprijetio štapom novinarki Jutarnjeg lista, tvrdeći da su mu novinari „zeli svu inteligenciju“.

U svojoj obrani okrivljeni Herceg je naveo kako je Ivan Herceg prvi napao njega kad se od klijeti vraćao kući nahraniti svinje. –Ivan me je napal, ja sam ležal na plećima, a on je klečal nad menu i htel me vudriti kamenom. U vojničkoj torbi na ramenu imal sam hranu i nož, za kojim sam posegnul. Ne sećam se kaj je onda bilo- rekao je okrivljeni.

-Raspravno je sposoban- utvrdili su sudski vještaci o okrivljenom, a utvrđeno je da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 2,6 promila alkohola u krvi, bolovao je od lakšeg stadija hemipareze zaostale nakon moždanog udara, kao i kroničnog alkoholizma koji je uzrokovao organsko oštećenje mozga.

Navedene okolnosti branitelj je naveo kao olakotne te sudskom vijeću predložio što blažu kaznu uz obavezu izricanja sigurnosne mjere liječenja od alkoholizma, iako prema medicinskoj dokumentaciji okrivljeni već četiri godine ne konzumira alkohol. Objava presude zakazana je za ponedjeljak.
NAjčitanije