Nuklearni otpad prijeti Hrvatskom zagorju

Autor

Napušteni vojni objekti u Donjoj Bistri, nedaleko od Zagreba, uskoro bi mogli postati skladišta nuklearnog otpada.Inform

p_283975B23_051004waste.jpg
Napušteni vojni objekti u Donjoj Bistri, nedaleko od Zagreba, uskoro bi mogli postati skladišta nuklearnog otpada.Informacija da je za tu lokaciju zainteresiran Državni zavod za zaštitu od zračenja potvrđena je iz Državnog odvjetništva, ali i Ministarstva obrane.


Bivša vojna skladišta blizu stare zagorske magistrale odavno su prazna.Ministarstvo obrane proglasilo je ove zgrade neperspektivnima. MORH-u ne koriste, no zapele su za oko Državnom zavodu za zaštitu od zračenja.

Spominje se da bi na mjestu bivših vojnih objekata, svega 20-ak kilometara udaljenih od središta Zagreba, navodno trebao niknuti i centar u kojem će se obučavati rukovoditelji za nuklearni otpad.

Službena potvrda o tome prijeti li Donjoj Bistri nuklearni otpad iz, primjerice obližnjeg Krškog ili bi se ovdje odlagale druge medicinske kemikalije, iz Zavoda za zaštitu od zračenja nije stigla.

No, da je Zavod zainteresiran za tu lokaciju kažu na drugim adresama - u MORHu i Državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva ograđuje se od cijele priče. Tvrde kako nemaju ništa s tim.

A da Zagorje nije najsretnije rješenje za skladištenje bilo kakvog otpada, pa tako i nuklearnog, misle i njegovi stanovnici.

Želi li u zagorskim šumama odlagati nuklearni otpad, osim dozvole mještana, državnom će Zavodu trebati i blagoslov struke. Zbog brojnih podzemnih voda, ideja im neće proći bez Studije utjecaja na okoliš.

Izvor: HTV
NAjčitanije