O poslovanju zdravstvenih ustanova: ‘Gasi se požar, ali se sustavno ne rješava problem’

Autor sp

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o brojnim izvješćima, pa i onim zdravstvenih ustanova

županijska skupština (9).JPG

Današnja, 2. sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije bila je izvještajnog karaktera, a na dnevnom su se redu našla izvješća Regionalne energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Vatrogasne zajednice KZŽ, Poduzetničkog centra, Krapinsko – zagorskog Aerodroma i druga, a među zanimljivijima sigurno je i izvještaj o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za 2020. godinu.

Župan Željko Kolar iskoristio je priliku da ponovno zahvali svim zdravstvenim djelatnicima, bez obzira u kojoj zdravstvenoj ustanovi radili, jer im je pandemija dodatno zakomplicirala ionako teške uvjete rada te apelirao na građane da se cijepe protiv COVID – a.

-Zbog velikog broja hospitaliziranih ljudi u OB Zabok u jednom razdoblju otvorili smo COVID odjele u bolnicama u Krapinskim i Stubičkim Toplicama. Imali smo manje pregleda, operacija, sve je to utjecalo na poslovanje samih ustanova jer nisu mogle ispuniti limit, s jedne strane, a s druge starne povećani su troškovi medicinskog materijala. Ključ u tome što ovakvo financiranje zdravstvenog sustava ne funkcionira. Neodrživo je. Oni koji donose odluke to znaju, ali ne poduzimaju ništa. Mi vatrogasno gasimo požar, ne samo ova Vlada, nego i one Vlade prije, a sustavno ne rješavamo problem. Ne možemo povećavati plaće ljudima ako nismo osigurali sredstva. To se ne radi. Da li treba povećati plaće u zdravstvu? Da, ali treba osigurati i sredstva. Ne možete kroz jedan period povećati plaće 30 posto, a osigurati za 15 posto sredstva i samo na plaćama raditi mjesečni gubitak od 1,2 milijuna kuna – istaknuo je Kolar, dodajući da su cijene zdravstvenih usluga premale i nisu realne.

-Mi danas raspravljamo o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, a na tri ključne stvari nemamo utjecaja. To morao promijeniti. Jer, u pravu je ministar financija Marić, njemu bi bilo najjednostavnije odjednom riješiti sav taj silni dug koji su naše bolnice i zdravstvene ustanove dužne dobavljačima, no ako ništa ne promijenimo, ako nema reforme, situacija će za godinu dana biti ista. To je nešto što ne bi smjela biti dnevnopolitička tema već konsenzus da ovaj sustav ne valja i da idemo graditi novi na nekim realnim osnovama. Čim prije priznamo da smo u ozbiljnom problemu i počnemo ga rješavati, bit će nam svima lakše - istaknuo je Kolar.

Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je poslovanje prošle godine u bolnici bilo nešto lošije nego 2019. godine, no zabočka je bolnica, kaže jedna od uspješnijih u Hrvatskoj. – No, s računovodstvenim minusom od 20 milijuna kuna, i s povećavanjem rashoda za zaposlene preko 10 milijuna kuna ne mogu biti zadovoljan. No ja kao ravnatelj ne mogu utjecati na te stvari, volio bih da se suastav promijeni. Ekonomist sam i pokušavam to sročiti u brojke i znao sam da će se to dogoditi godinu prije, kada smo dobili parametre s kojima smo ulazili u 2020. godinu. Takav način i sustav nije održiv, no to je stvar sustava, ne ravnatelja pojedinačnih bolnica – istaknuo je.

Kada bi se proknjižili si prihodi koje je bolnica dobila, uključujući one od HZZO – a, gubitak bi bio 4 milijuna kuna. – No suludo da dobiješ sanaciju od 17,5 milijuna kuna, tj 34 milijuna, a da smo ih mogli dobiti kroz redovno poslovanje i neki redovni sustav - istaknuo je.

NAjčitanije