Obavijest Županijske uprave za ceste

Autor

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije u sklopu radova redovnog održavanja, redovito a najviše u zimskom

DRVO_CESTA.jpg

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije u sklopu radova redovnog održavanja, redovito a najviše u zimskom razdoblju, izvodi radove orezivanja krošanja stabala koja se nalaze u cestovnom zemljištu i zračnom prostoru županijskih i lokalnih cesta s područja Krapinsko-zagorske županije.

Ovi radovi se izvode radi osiguranja slobodnog prostora iznad ceste koji je nužan za normalni promet svih vozila, a pogotovo teretnih vozila i autobusa. Već navedeni radovi obuhvaćaju i rušenje, odnosno potpuno uklanjanje stabala koja su trula i za koja se ocijeni da bi mogla pasti na cestu i tako ugroziti sigurnost prometa. Svi opisani radovi izvode se isključivo u cestovnom zemljištu i u zračnom prostoru županijskih i lokalnih cesta.

Međutim, prema Zakonu o javnim cestama Županijska uprava za ceste ne smije izvoditi radove rušenja stabala koja rastu izvan cestovnog zemljišta i koja su trula u toj mjeri da bi mogla pasti na cestu. Zbog toga je na nizu sastanaka dogovorena suradnja sa Hrvatskim šumama.

Veći problem predstavljaju ista takva stabla na zemljištu privatnih vlasnika, zbog toga Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije apelira da svi vlasnici šuma ili pojedinačnih stabala uz ceste održavaju stabla u zdravom stanju, odnosno da na vrijeme otklone, odnosno odrežu sve trule grane i stabla, kako ne bi došlo do pada grane ili stabla na cestu i samim time do prometne nesreće, za koju će tada morati sami odgovarati i za koju će morati nadoknaditi štetu koja je u toj nesreći nastala.

Osam dana prije radova koje će izvesti, ako bi radovi smetali prometu ili ugrožavali promet, vlasnici se trebaju javiti u Županijsku upravu za ceste Krapinsko-zagorske županije, Pregrada, Ul.Janka Leskovara 40/1, tel.049/377-580, kako bi Županijska uprava za ceste organizirala privremenu regulaciju prometa.

Naime, prema Zakonu o obveznim odnosima vlasništvo obvezuje i vlasnik je dužan brinuti se za stabla koja rastu na njegovom zemljištu, a isto tako i za dijelove tih istih stabala koja prelaze u zračni prostor susjednog zemljišta. Isto tako, vlasnik stabla koje je drugome prouzročilo štetu, dužan je tu štetu nadoknaditi.

NAjčitanije