Obilježen Svjetski dan srca: 'Privilegirani smo jer imamo dvije sjajne ustanove za bolesti srca'

Autor zagorje.com
  dan srca akcija.jpg

U Zaboku je danas održano Obilježavanje Svjetskog dana srca u Hrvatskom zagorju pod nazivom Dan srca u vašem kraju.

U sklopu obilježavanja održana su tri stručna predavanja te je organizirano besplatno mjerenje EKG-a, šećera u krvi i krvnog tlaka i procjena kardiovaskularnog rizika.

Doktorica Monika Žepić iz klinike Magdalena, govorila je o tome što su kardiovaskularne bolesti, o infarktu miokarda, kako se liječi te istaknula kako su glavni čimbenici rizika povišeni krvni tlak, odnosno neregulirana arterijska hipertenzija, šećerna bolest, povišene masnoće, sjedilački način života, prekomjerna tjelesna težina i pušenje, a nije zanemariva ni genetska predispozicija.

„Promijenite navike, zdravo se hranite, budite tjelesni aktivni, uzimajte redovito terapiju”, poručila je, a uz nju su predavanja održali i prof. Nenad Lakušić iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice (Kad srce zaboli – predavanje za pacijente i one koji to ne žele postati) te dr. Mateja Leljak iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana (Malim koracima do zdravog srca).

„Mi u Krapinsko-zagorskoj županiji smo privilegirani jer imao dvije sjajne ustanove, jedna je Klinika Magdalena, druga je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Ove dvije ustanove su tu za nas, brinu o našem kardio-vaskularnom sustavu od postavljanja dijagnoze, preko liječenja, preko invazivnih zahvata, rehabilitacije i do potpunog oporavka. Tu su nam i ostale zdravstvene ustanove koje u svakodnevnom radu provode puno preventivnih aktivnosti kako bismo svi mi bili odgovorniji prema svom zdravlju i prema svom srcu“, poručila je na obilježavanju zamjenica župana Jasna Petek.

Sve okupljene pozdravio je i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek.

Akciju su proveli Klinika Magdalena, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, uz partnerstvo Krapinsko-zagorske županije i grada Zaboka.