Obilježena 32. obljetnica 34. inženjerijske bojne čiji su nas pripadnici štitili i nakon rata

34.-inzenjerijska-bojna-10-1024x683.jpg

Pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec s ponosom su se prisjetili dana kada je njihova postrojba osnovana, prije 32 godine. Pripadnici postrojbe su se s brojnim uzvanicima okupili kod spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, gdje je odana počast poginulim i nestalim braniteljima s našeg područja.

U zgradi Scheier u Čakovcu nastavljena je svečanost obilježavanja obljetnice na kojoj su se sa svojim gostima okupili članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR), obitelji poginulih i stradalih pripadnika postrojbe, te izaslanici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, simpatizeri i prijatelji, kako bi odali počast i izrazili zahvalnost svim braniteljima Domovinskog rata, te se prisjetili doprinosa ove postrojbe.

Uzvanicima i pripadnicima bojne obratio se brigadir Dragutin Remenar, predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec, podsjetivši na ratni put 34. inženjerijske bojne. - Prisjećamo se dana kada su se uputili mobilizacijski pozivi za popunu ove postrojbe, ali i dana kada su se mnoge majke i supruge opraštale od svojih sinova, supruga i braće i slale ih u neizvjesnost - rekao je Remenar te dodao da se 34. inženjerijska bojna postrojba među ostalim bavila razminiranjem, rušenjem, izgradnjom cesta i mostova, izviđanjem te uspostavom i osiguranjem veza između postrojbi i zapovjedništva. - Izvršavali smo vrlo važne zadaće za uspjeh samih operacija, a nakon pobjedničkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“, 34. inženjerijska bojna i dalje je ostala u Slavoniji - kazao je te zaključio kako pobjeda u ratu nije bila slučajna, već je ona rezultat rada i planiranja malog broja hrabrih ljudi.

Ovu postrojbu povijesno izdvaja činjenica da su svoju domovinu i ljude branili i nakon rata. Nakon što je rat završio, pripadnici 34. inženjerijske bojne radili su na najzahtjevnijim i delikatnim poslovima uklanjanja mina diljem Hrvatske, stavljajući živote na kocku. Također, pripadnici 34. inženjerijske bojne gradili su ceste i mostove, te čistili teren od ruševina nakon ratne kalvarije. - U prvim akcijama organiziranog otpora, na samom početku Domovinskog rata, u nedostatku naoružanja i opreme, prvo smo se služili inženjerijskim sprječavanjem i ometanjem okupatorske vojske. Mnoge naše tvornice i radionice izrađivale su metalne i betonske elemente koje smo koristili za blokiranje najvažnijih smjerova prodora protivnika - istaknuo je umirovljeni pukovnik Željko Tomašić, ratni Načelnik inženjerije Zbornog područja Bjelovar.

- Zahvaljujemo vam na nemjerljivom doprinosu u obrani domovine, na vašoj hrabrosti i prkosu koji ste pokazali kada ste se suprotstavili jačem neprijatelju. Vaše zajedništvo i snaga, kao i ljubav prema vlastitom domu i obitelji rezultirala je veličanstvenom pobjedom – hvala vam na tome - istaknuo je zamjenik župana Josip Grivec te pohvalio predanost kojom pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec u današnje vrijeme čuvaju uspomenu na ratni put.

Poseban obol svečanosti svojim izvedbama dao je Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec.