Objavljeni novi podaci: Ovo je prosječna mirovina u Hrvatskoj

Autor zagorje.com

Nažalost, većina umirovljenika prima mirovinu manju od prosjeka

ljekarna kiša pacijenti mirovine umirovljenici (5).jpg

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je statističke informacije o mirovinama isplaćenima u rujnu nakon ljetnog usklađivanja.


U rujnu su umirovljenicima isplaćene mirovine prema novoj aktualnoj vrijednosti te razlika za srpanj.

Nakon usklađivanja mirovine su porasle za 7,46 posto, a riječ je o dosad drugoj najvećoj stopi njihova usklađivanja od početka 1999., od kada se ona primjenjuje dva puta godišnje (prošlogodišnja stopa povećanja 1. srpnja 2023. iznosila je 8,42 posto).


Prosječna mirovina za kolovoz isplaćena u rujnu iznosila je 620,13 eura (bez mirovina prema međunarodnim ugovorima) te je nakon usklađivanja porasla za 39 eura u odnosu na prosječnu mirovinu za srpanj. Udio mirovine u odnosu na plaću porastao je za tri postotna boda, dosegnuvši 47,2 posto, što je najviša razina u zadnjih osam godina.

Prosječna starosna mirovina sada iznosi 610 eura, prosječna invalidska 418, a obiteljska 481 euro.

Za umirovljenike s 40 i više godina staža prosječna starosna mirovina (bez međunarodnih ugovora) dosegnula je 906,91 euro te njen udio u prosječnoj plaći iznosi 69 posto, piše Tportal.


Kao i kod plaća, podaci o distribuciji mirovina pokazuju realniju sliku o standardu najvećeg broja umirovljenika. Ako izuzmemo povlaštene mirovine, koje se isplaćuju po posebnim propisima, gotovo 60 posto od 1,13 milijuna umirovljenika prima do 540 eura.

Korisnici najniže mirovine, njih gotovo 269.000, i nakon usklađivanja primaju iznose koji su prosjekom manji od 400 eura, točnije 394 eura.


Udio umirovljenika s pristojnim mirovinama relativno je mali. Tako mirovinu višu od 800 eura, ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, dobiva tek 13,5 posto ili 150 tisuća korisnika.

Prosječni hrvatski umirovljenik u dobi je od 73 godine i ima 31 godinu staža. Kada je riječ o novim umirovljenicima, onima koji su ostvarili pravo na mirovinu u 2024. godini, oni su u prosjeku stari 64 godine i imaju 35 godina staža.

Porasle su i mirovine ostvarene po posebnim propisima. Prosječna mirovina policijskih i vojnih djelatnika porasla je na 800 eura, braniteljska mirovina popela se na 1213 eura, a 674 eura u prosjeku iznosi mirovina pripadnika HVO-a, piše Tportal.