Obnova magistrale smrti sljedeće godine

Autor

Posljednjih desetljeća stara je Zagorska magistala bila jedna od najopasnijih prometnica u Zagorju, a sada su i prometni

p_589136crn-kam-txt.jpg
Posljednjih desetljeća stara je Zagorska magistala bila jedna od najopasnijih prometnica u Zagorju, a sada su i prometni stručnjaci tu prometnicu uvrstili u vrh najnesigurnijih prometnih smjerova u Hrvatskoj.


Ta je prometnica zbog konfiguracije i starosti u izrazito lošem stanju i svakim je danom sve opasnija za normalno prometovanje.

Tom prometnicom svakog dana na posao u Zagreb putuju brojni stanovnici Krapinsko-zagorske županije te mnogi koji biraju taj smjer jer žele izbjeći plaćanje cestarine na novoj autocesti Zagreb - Macelj.

Stara zagorska poznata je i po brojnim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, a najčešća su slijetanja s ceste. Od 77 prometnih nesreća prošle godine, šest je osoba izgubilo život na staroj zagorskoj. Nakon što će se cijela dinica autoceste uskoro službeno pustiti u promet, očekuje se povećanje broja vozila na staroj zagorskoj.

Zagorska magistrala proteže se od Zaprešića do Zaboka i duga je 18 kilometara. Prema riječima Vlade Kavaća, ravnatelja Županijske uprave za ceste u čijoj su mjerodavnosti četiri kilometra magistrale, prije dvije godine obnovljena su tri kilometra i koliko-toliko tih je nekoliko kilometra u dobrom stanju.

U Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije, u čijoj su mjerodavnosti ostali kilometri, slažu se da cijelu dionicu treba hitno rekonstruirati.

Magistralu je hrvatska Vlada uvrstila u četverogodišnji plan rekonstrukcije ceste u Hrvatskoj. Program zvan Betterment obećava kompletnu obnovu, postavljanje novog asfalta, odvodnju, prometnu signalizaciju i sve ostalo kako bi se poboljšala sigurnost prometa.

Ove godine trebalo bi početi izrada projektne dokumentacije kako bi 2008. počela rekonstrukcija.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije