Očekuje nas 40-ak centimetara snijega

Autor Zagorje.com

Snijeg je u četvrtak padao u gotovo cijeloj zemlji, a najgore se tek očekuje! Prema Meteoalarmu u Zagrebu i okolici bi trebalo pasti 40-ak centimetara snijega te će puhati jak sjeveroistočnjak

snijeg 5.2.2015. 20-59-31.59 PM.JPG

Snijeg je u četvrtak padao u gotovo cijeloj zemlji, a najgore se tek očekuje! Prema Meteoalarmu u Zagrebu i okolici bi trebalo pasti 40-ak centimetara snijega te će puhati jak sjeveroistočnjak.

Podsjetimo, jučer je objavljeno crveno upozorenje Meteoalarma za područje Karlovca i Gospića te narančasto upozorenje za područje Zagreba, Dubrovnika, Međimurja, Zagorja, Istre, Kvarnera i sjeverne Dalmacije-

Snijeg se očekuje u gorju i nizinama, a prema prognozama Meteoalarma, danas bi u Gospiću moglo napadati i preko 50 centimetara snijega. Velike količine oborina očekuju se i u Karlovcu.

Nakon snijega, stiže zahlađenje!

Pravo zahlađenje stiže nam krajem nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak, što će biti uvod u pravu zimsku hladnoću sljedećeg tjedna.

Zahlađenje će većinom biti praćeno suhim vremenom. U unutrašnjosti će tijekom petka biti obilnog snijega, u gorju preko pola metra novog, a i u zapadnijim nizinskim područjima snijega će biti puno. Na krajnjem istoku prvo kiša, a zatim malo snijega krajem petka i u subotu, piše Crometeo u opširnoj prognozi za idućih par dana.

U noći na petak i u petak u zapadnim i gorskim predjelima obilan snijeg, mjestimice novih 30-40 cm. Najviše snijega se čini u Lici, Gorskom kotaru, na Kordunu i na karlovačkom području. Očekuju se značajniji prometni problemi kroz taj dio Hrvatske. U Slavoniji kiša i snijeg, a navečer snijega može biti i na krajnjem istoku. Kasno popodne i navečer oborine će polako slabiti. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak uz temperaturu na zapadu i u gorju od -4 do 0, na istoku možda i do 4 ili 5°C.

U subotu će snijeg prestati, već tijekom jutra u većini nizinskih krajeva, a do kraja dana i u Lici gdje će se najduže zadržati. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali će postupno slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -1, a najviša dnevna u većini nizinskih predjela oko nule, u gorju nekoliko stupnjeva niža.

U nedjelju malo povoljnija situacija. Oborina će biti puno manje, ali još je ponegdje moguć slab snijeg u malim količinama. Možda ćemo ugledati i malo sunca, osobito sredinom dana. Jutro hladnije uz poledicu, a i danju ostaje hladno tako da će se snijeg zadržati.  Jutarnja temperatura od -12 do -6, po kotlinama u slučaju vedre noći i hladnije. Najviša dnevna temperatura većinom od -3 do 2 Celzijeva stupnja.

Čini se da će i u ponedjeljak jutro biti vrlo hladno, a danju možda zaleprša malo slabog snijega. Vjerojatno će u ponedjeljak sredinom dana biti kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura zraka slična onoj u nedjelju.

U utorak i srijedu hladno uz dosta oblaka, a neki scenariji daju i mogućnost za nove snježne oborine. Jutra će biti hladna uz jak mraz, a i danju zimske temperature.

NAjčitanije