'Očekujem da će nas, nažalost, biti manje, ali da će taj pad biti manji nego što je bio na posljednja dva popisa

Autor sv

Vjerujem da ćemo mi sada biti negdje na 124.500 stanovnika što je veliki pad u odnosu na popis iz 2011. godine, ali manji u postotku nego što je bio u protekla dva popisa, rekao je župan Kolar i pozvao sve koji mogu da iskoriste priliku i popišu se sami, a ostale da pripreme potrebnu dokumentaciju

IMG-20210913-WA0002.jpg

Na konferenciji za novinare povodom popisa stanovništva koji je danas počeo, župan Željko Kolar iznio je neke osnovne informacije i mogućnostima kako se sve može popis provesti.

Rekao je da je formirano županijsko popisno povjerenstvo na čijem je on čelu, a tajnica je Mirjana Gojak iz Državnog zavoda za statistiku, a još su četiri člana: Zdravko Cesarec ispred Hrvatske geodetske uprave i pročelnica Silvija Profeta Fabijančić, Zoran Gumbas i Mirjana Haramina. Na području županije formirano je i šest ispostava, a riječ je o sjedištima bivših općina: Krapina, Klanjec, Donja Stubica, Zabok, Zlatar Bistrica i Pregrada i 19 popisnih centara koji imaju svoje voditelje. 'U će sudjelovati šest instruktora, po jedan za svaku ispostavu, 27 kontrolora i 239 popisivača. Ovo je prvi popis stanovništva koji je kompletno digitalan s time da ova prva dva tjedna postoji mogućnost da svi oni koji posjeduju sustav e-građanin se popišu sami, a nakon dva tjedna će dolaziti popisivači do ljudi doma kako je bilo do sad na svim ostalim popisima stanovništva. Očekujem od popisa stanovništva da će nas, nažalost, biti manje, ali očekujem da će taj pad biti manji nego što je bio 2001. i 2011. godine i manji nego je bio 1991/2001, a tada je bilo oko desetak tisuća stanovnika manje. Vjerujem da ćemo mi sada biti negdje na 124.500 stanovnika što je veliki pad u odnosu na popis iz 2011. godine, ali manji u postotku nego što je bio u protekla dva popisa., rekao je župan Kolar i pozvao sve koji mogu da iskoriste priliku i popišu se sami, a ostale da pripreme potrebnu dokumentaciju.


Pročelnica Silvija Profeta Fabijančić kazala je da ova prva faza će trajati do 26. rujna. Objasnila je da sustav omogućava da jedna osoba popiše sve ukućane i ona će imati status referentne osobe odnosno ona će moći u bilo kojem trenutku u vrijeme trajanja samo popisivanja i u vrijeme kad to najviše odgovara ispunjavati popisnicu što znači da ne treba to napraviti odjednom. 'Pravilo je da jedna vjerodajnica popisuje samo jedno kućanstvo, a ukoliko su u kućama dva domaćinstva trebaju i dvije vjerodajnice. Nakon uspješnog ispunjavanja popisnice i generiranja podataka dobiva se kontrolna šifra koja se daje popisivaču kad dolazi u vaše kućanstvo, a to će biti između 27. rujna i 17. listopada. Bitno je da se šifra sačuva i poslika i da na uvid popisivaču, rekla je pročelnica Profeta Fabijančić. Dodala je da za vrijeme provedbe samog popisivanja i za vrijeme cijelog popisa, moći će se koristiti tehnička podrška Državnog zavoda za statistiku na broju 0800 900997.
Na pitanja novinara odgovorila je da pojam kućanstva u smislu zakona znači da se radi o osobama koje zajedno žive i dijele troškove života, zajedno pridonose i raspolažu određenim vrijednostima. Prvi rezultati popisa trebali bi biti 60 dana nakon završetka popisa, a konkretni rezultati popisa ovise o planiranim aktivnostima samih Zavoda za statistiku, a pretpostavka pročelnice je da bi to bilo u drugom kvartalu sljedeće godine.

NAjčitanije