Od 10 farmi pilića u Hrvatskoj koje se opremaju europskim novcem, čak četiri su u Zagorju

Autor zagorje.com

Bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje dobile su dvije farme iz Marije Bistrice i dvije s područja Zlatar Bistrice

piceki i farme

U Programu ruralnog razvoja - mjera  4, podmjere 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine, nedavno su donesene odluke za odobrene projekte. Od prijavljenih projektnih prijedloga 76 ih je prošlo ocjenjivanje i zadovoljilo uvjete natječaja, a 10 projekata je ugovoreno u ukupnoj vrijednosti oko 80 milijuna kuna potpore. Bitno je napomenuti kako je gotovo polovica, odnosno 4 od 10 ugovorenih projekata vezano uz izgradnju farma pilića s područja Krapinsko – zagorske županije.

Dvije od tih farmi su iz Zlatar Bistrice, a dvije iz Marije Bistrice. To su Farma pilića Škrlec u Lipovcu, čiji je vlasnik Mario Škrelc, kojoj je odobrena potpora od 5,2 milijuna kuna za izgradnju i opremanje za uzgoj peradi te nabavu poljoprivredne mehanizacije, zatim Peradarski obrt 'Sina' vlasnika Siniše Klancira iz Zlatar Bistrice koji je ostvario potporu od 2,9 milijuna kuna za ulaganje u izgradnju peradarske farme te nabavku poljoprivredne mehanizacije. U Mariji Bistrici potporu  od  2,4 milijuna kuna za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje objekta za tov peradi te nabavu poljoprivredne opreme i mehanizacijom ostvarile su Pogrebne usluge, cvjećarnica i proizvodnja Kurešić vlasnika Vladimira Kurešića, a 7,4 milijuna kuna za izgradnju i opremanje objekta za tov peradi te nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije ostvario je 'Koko Haj', obrt za uzgoj i prodaju peradi vlasnika Marka Hajnića iz Tugonice.

Na pripremi projekta radio je projektni tim Poduzetničkog centra Krapinsko - zagorske županije.  - Mi u Poduzetničkom centru KZŽ d.o.o. smo iznimno ponosni na ove rezultate i klijente i  kada sudjelujete u stvaranju uspješne priče, cilj tvrtke i našeg rada, je ispunjen. Želimo biti partner našim poduzetnicima u svim sektorima ulaganjima, da li se radilo o ulaganju u turizmu, poljoprivredi ili uvođenje novih poslovnih procesa. Brinemo o investicijama naših poduzetnika sa područja županije, a ujedno i privlačenjem investicija. Pripremamo i provodimo projekte, izrađujemo poslovne planove, studije za osiguravanje financijskih sredstava za investicije naših poduzetnika. Organiziramo edukacije sukladno potrebama poduzetnika/poljoprivrednika. Ako postoji i samo  želja za investiranje, a mnogi na početku nisu sigurni kako i kamo krenuti, želimo da smo adresa na koju će se poduzetnici/ početnici uputiti  - istaknula je direktorica Poduzetničkog centa Martina Jantol Županić.

Dodajmo da je područje od Marije Bistrice, preko Zlatar Bistrice, Zlatara, Lobora, Mača odnosno istočni dio županije i inače poznat po uzgoju i farmama pilića odnosno peradarstvu.

 

 

 

NAjčitanije