Od 1. rujna skuplja struja

Zbog Vladine odluke o poskupljenju struje od 1. rujna za kućanstva i druge potrošače na niskom naponu za pet posto, a za

struja.jpg

Zbog Vladine odluke o poskupljenju struje od 1. rujna za kućanstva i druge potrošače na niskom naponu za pet posto, a za ostale za šest posto od rujna će računi za struju za kućanstva prosječno porasti za deset kuna.


Naime, prema podacima Hrvatske elektroprivrede, prosječno kućanstvo godišnje potroši oko 3200 kilovatsati. Dosad su, ako su 1200 kilovatsati potrošili po nižoj tarifi, struju plaćali 172,8 kuna mjesečno, dok će im od rujna račun porasti na 182,3 kune, dakle za 9,5 kuna ili 5,47 posto.

Kućanstva koja su lani potrošila 3500 kilovatsati, od čega 1300 kilovatsati u vrijeme niže tarife na dvotarifnom brojilu, dosad su mjesečno plaćala 187,7 kuna. Sada će im mjesečne rate porasti za 10,3 kune (na 198 kuna) ili za 5,47 posto.

Po HEP-ovim podacima umirovljenička kućanstva su lani prosječno potrošila oko 2000 kilovatsati. Ako su 800 kilovatsati potrošili po nižoj tarifi mjesečno su struju plaćali 113,5 kuna, a od rujna će im rate porasti za 5,46 posto na 119,7 kuna.

Nešto veću promjenu mjesečne rate osjetit će samo kućanstva sa potrošnjom gotovo dva i pol puta većom od prosječne, te ona s jednotarifnim brojilima ili s vrlo malom potrošnjom po nižoj tarifi.

Na primjer, kućanstva koja su lani potrošila 7500 kilovatsati, a od toga 2500 kilovatsati po nižoj tarifi, mjesečno su za struju plaćala 389,4 kune. Sada će im mjesečna rata zbog vrlo velike potrošnje porasti za 21,3 kune iako će i njima postotak povećanja biti 5,46 posto, dakle čak manji od odobrenih šest posto, tvrde u HEP-u.

Iako je odobreno poskupljenje znatno manje od HEP-ovog zahtjeva da se cijene svim kategorijama potrošača povećaju za 12 posto u HEP-u kažu da prihvaćaju takvu Vladinu odluku te da se pripremaju za njenu primjenu od 1. rujna.

Međutim, napominju da će im povećane cijene otprilike biti dovoljne za pokrivanje u posljednje tri godine (struja je zadnji puta poskupila u rujnu 2002.) znatno povećanih troškova poslovanja, ali ne i za nužna ulaganja u revitalizaciju i rekonstrukciju postojećih te gradnju novih objekata.

Nove cijene neće biti dovoljne ni za pokrivanje hidroloških i valutnih rizika.

Zato se očito radi o Vladinoj kompromisnoj odluci kojom su htjeli koliko toliko zadovoljiti obje strane: HEP-u poboljšati uvjete za normalno poslovanje, a potrošače spasiti od prevelikog poskupljenja.

Kako izračunati iznos novog računa

Zahvaljujući postojećem pojednostavljenom tarifnom sustavu za prodaju struje svatko može sam izračunati novi mjesečni račun za potrošnju električne energije.

Ako kućanstvo ima jednotarifno brojilo mjesečnu potrošnju treba pomnožiti sa 0,55 kuna po kilovatsatu (od rujna 0,58 kuna) i tome dodati 15 kuna stalne mjesečne naknade (od rujna 15,75 kuna).

Kućanstva s dvotarifnim brojilom trebaju mjesečnu potrošnju po nižoj tarifi pomnožiti sa 0,30 kuna po kilovatsatu (od rujna 0,32 kune), a po višoj tarifi sa 0,58 kuna po kilovatsatu (od rujna 0,61 kuna) te zbroju dodati mjesečnu naknadu od 15 kuna (od rujna 15,75 kuna).

Sve cijene su bez PDV-a pa se maloprodajne cijene dobiju množenjem dobivenog iznosa sa 1,22.


NAjčitanije